EPIDEMIOLOŠKE MJERE

Biskup Zdenko Križić izdao preporuke za Gospićko-senjsku biskupiju: Nedjeljom i blagdanom dozvoljene i tri svete mise

Dorotea Prpić

Kako bi omogućili većem broj vjernika da ipak smije sudjelovati na svetoj misi biskup daje dopuštenje svim svećenicima Biskupije da u ovom vremenu, dok se drugačije ne odredi, smiju dnevno slaviti dvije svete mise, te nedjeljom i blagdanom tri svete mise, a tamo gdje je pastoralna potreba dopušteno je i slavljenje nedjeljne svete mise u subotu navečer.SENJ- Vezano nove upute koje je prije nekoliko dana objavio Stožer za civilnu zaštitu Republike Hrvatske koje se odnose na dodatna ograničenja kako bi se spriječilo daljnje širenje koronavirusa oglasio se je i biskup Gospićko-senjske biskupije Zdenko Križić koji je zajedno sa Zborom savjetnika i dekana u Biskupiji zajednički odredio mjere koje se odnose na Gospićko-senjsku biskupiju.


Što se tiče odredbe Nacionalnog stožera RH da na vjerskim slavljima smije biti prisutno 25 osoba biskup Križić ističe kako većina župa Biskupije ima manji broj stanovnika pa ne postoji neka veća opasnost da se ugrozi taj postavljeni limit, ali ali je bez obzira na to preporučio da svaki župnik redovito naglašava važnost poštovanja mjera obveznog nošenja maski, dezinfekcije ruku i crkvenog prostora, socijalne distance prilikom vjerskih slavlja, kao i odredbi unutar samog liturgijskog čina kao što je pričest na ruku, izostavljanje pružanja mira i izostavljanje blagoslovljene vode pri ulazu u crkvu.


Kako bi omogućili većem broj vjernika da ipak smije sudjelovati na svetoj misi biskup daje dopuštenje svim svećenicima Biskupije da u ovom vremenu, dok se drugačije ne odredi, smiju dnevno slaviti dvije svete mise, te nedjeljom i blagdanom tri svete mise, a tamo gdje je pastoralna potreba dopušteno je i slavljenje nedjeljne svete mise u subotu navečer. Prije polaska na svetu misu vjernici trebaju izmjeriti tjelesnu temperaturu ili ako primijete bilo kakve simptome koji upućuju na pogoršanje tjelesnog zdravlja, trebaju ostati kod kuće u izolaciji i na taj način pokazati kršćansku odgovornost i pažnju prema drugima.
„Tamo gdje je moguće neka se organiziraju prijenosi svetih misa iz župnih crkvi putem medija i društvenih mreža kako bi vjernici koji nisu u mogućnosti doći na svetu misu ipak mogli biti duhovno povezani sa svojom župnom zajednicom.“ kaže biskup Križić i dodaje kako je vrijeme Dočašća, ali i da nažalost, u vremenu epidemije nije moguće organizirati velike božićne ispovijedi na način na koji su bile do sada organizirane.


„Kako vjernike ne bi ostavili bez ovog sakramenta predlažemo da svi svećenici ispovijedaju svaki dan prije mise zornice. Ako je pastoralna potreba, posebno u velikim župama, moguće je organizirati ispovijed i više puta u danu i to na nekoliko mjesta (crkve, dvorane, sakristija). Također moguće je organizirati i dežurstva svećenika iz dekanata u određenim danima u tjednu, ali se treba pridržavati se epidemioloških preporuka.


“ Pojašnjava biskup i dodaje da predlaže da se župne kateheze održavaju po školskom modelu, tj. po razrednim odjelima s tim da preporuča da župnici slave jednu svetu misu s vjeroučenicima kako bi se izbjegli bliski kontakti vjeroučenika i ostalih vjernika na svetoj misi.
Osvrnuo se je i na blagoslov obitelji.


„ Iz odgovornosti i brige za zdravlje svećenika i vjernika određujemo da se blagoslov obitelji za vrijeme ove pandemije vršit na način da se svećenicima dopušta po vlastitoj volji ići u blagoslov i to isključivo onim obiteljima koje se same prijave da žele blagoslov. Nitko nije manje vjernik ako zbog straha ili zdravstvenih razloga nije u mogućnosti u ovom vremenu primiti svećenika u svoj dom, a ako je Župno-pastoralno vijeće mišljenja da bi blagoslov obitelji trebalo odgoditi za neko drugo vrijeme, neka se tako i postupi. I svećenici i vjernici prilikom blagoslova obitelji dužni su poštovati epidemiološke mjere, a svećenicima preporučujemo kratko zadržavanje unutar obiteljskih domova kako bi se smanjio rizik širenja zaraze. Blagoslovi se ne smiju obavljati s ceste ili ispred kuće jer to nije blagoslov zidova već obitelji i članova domaćinstva.“ naglašava biskup Križić.


Što se tiče slavlja kršćanskih sprovoda ona su dopuštena uz strogo pridržavanje zdravstvenih i sigurnosnih uputa mjerodavnih državnih institucija, a svećenici koji pastoralno skrbe u bolnicama i staračkim domovima i drugim sličnim ustanovama trebaju slijediti upute tih ustanova za prevenciju infekcije. Uz to, kada je riječ o pohodu bolesnicima u njihovim domovima, potrebno je da se svećenik prije konzultira sa članovima obitelji kako ne bi ugrozili bolesnika ili članove obitelji.


Biskup dodaje da je cilj ovih mjera koje reguliraju ponašanje i svećenika i vjernika podsjetiti da je svima kršćanska dužnost posvjedočiti solidarnost i učiniti sve da bi se spriječilo širenje virusa.
„Na području naše Biskupije, koja brojem stanovnika nije velika, veliki je broj osoba koje su oboljele od ovog virusa. Želimo svima brz i potpun oporavak. Istina, već ih je puno i ozdravilo, ali nažalost neke od tih osoba nisu uspjele izboriti se s ovom infekcijom te su preminule. Preporučujemo ih Božjem milosrđu. Pretvorimo ovu krizu u prigodu da, unatoč ovoj kušnji, u nadi budemo radosni, u nevolji strpljivi, u molitvi postojani. Neka naša molitva, solidarnost i dobra djela pretvore ovaj Advent u radosno iščekivanje dolaska našeg Spasitelja.“ zaključuje biskup Križić.