VRIJEDNA DOMAĆA SORTA

Biološka posebitost Gospića. Jabuke petrovače ne daju se već godinama

Marin Smolčić

Jabuke petrovače / Foto: M. Smolčić

Jabuke petrovače / Foto: M. Smolčić



Diljem Gospića raste 20-ak stabala jabuka sorte petrovača. To je najranija sorta pitomih jabuka stare, prastare sorte koju današnji voćari zaobilaze. Petrovača ima nešto sitniji plod od modernuh sorti jabuka, otpornija je na sušu i veću vlagu, a prve plodove donosi već koncem mjeseca lipnja i u srpnju.


S obzirom na starost postojećih petrovača u Gospiću, nitko ne zna tko ih je posadio. A one uporno rađaju na radost mnogih. Ovih dana revno ih beru djeca i domaćice. Klinci uživaju u njezinom posebnom okusu i mirisu, dok će vam svaka vrijedna domaćica potvrditi kako ne postoje jabuke koje se po okusu i mirisu pita i štrudli mogu mjeriti sa skromnom petrovačom.


Ovih ljetnih dana trgovine su opet osvojile krupne sorte jabuka bez okusa i mirisa zbog dugog vremena provedenih u hladnjačama. Krupne su i obično rumenih boja, ali ta »fasada« ništa ne znači kada su u pitanju osnovne osobine ovog inače vrlo zdravog voća.




Na mnogim privatnim posjedima Like još i danas se mogu naći ove prastare sorte jabuka koje su gotovo svi moderni voćari sasvim zaboravili. To su one jabuke koje smo mi kao klinci ljeti zamatali u novine i držali u sobama gdje su nas dugo opijale svojim dugotrajnim mirisom i hrskavim okusom. Osim petrovača niti jedna druga sorta jabuka nije toliko vezana uz povijest Like.


U samom centru Gospića rastu dvije jabuke ove sorte. Skrivene iza tri jumbo plakata proviruju krošnjama kao da žele pokazati svoju nazočnost. Ispod njih je stotine otpalih plodova. Na radost ljui i ptica gradske jabuke malo tko obrezuje, zalijeva, prska ili se općenito brine o njihovom zdravlju. One ipak uporno rađaju na radost mnogih dokazujući nam kako smo ih prerano odbacili.