ZA FILMOFILE

APOX Počeo Festival dokumentarnog filma u Velom Lošinju: Pijavljeno čak 230 filmova

Bojan Purić

Foto B. PURIĆ

Foto B. PURIĆ

Žiri je najboljim dugometražnim filmom proglasio »Murder Most Modest« čiji je redatelj Shany Moran Haziza (Izrael), najbolji kratkometražni film je »Plava granica« Ivana Milosavljevića (Srbija), a najbolji debitantski »Send in the Clown« Izraelca Shulija VictoraVELI LOŠINJ – Ulogu poziva na političke promjene u Libanonu imao je prvi film prikazan na ovogodišnjem festivalu dokumentarnog filma »Apox« u kinodvorani u Velom Lošinju, »Enough! Lebanon’s Darkest Hour« autorice Daizy Gedeon, australske novinarke rodom iz Libanona.
Gedeon je u dokumentarcu prikazala razmjere unutarnje društveno-političke krize, koju karakterizira rastuća stopa siromaštva stanovništva i sveprisutna korupcija, velika čak i za hrvatske pojmove, a sve to u zemlji izrazitog etničkog i religijskog šarenila, koja je od 1975. do 1990. godine bila u građanskom ratu, uz drastičan pad standarda koji je nastupio uslijed pandemije koronavirusa i prošlogodišnje razorne eksplozije u bejrutskoj luci pri čemu je poginulo više od dvjesto ljudi, a njih čak 300 tisuća ostalo bez domova.


U nizu razgovora s političkim figurama Libanona, drugim građanima Libanona te Libanoncima koji su svoju sretniju budućnost i afirmaciju našli u inozemstvu, Gedeon razotkriva korumpiranost političkih elita i daje prostor predstavnicima opozicije, upozoravajući na višegodišnju nezainteresiranost Libanonaca za političke procese, uključujući i glasanje na parlamentarnim izborima. Dokumentarac je nedavno bio prikazan na festivalu u Cannesu, nakon Lošinja putuje na druge festivale, a u kino-distribuciji, na televiziji i internetu naći će se uoči izbora u Libanonu, najavljenih za svibanj.


Ovaj film bio je jedini u programu prvog dana festivala »Apox«, a prethodila mu je svečanost otvaranja – u prostoriju ukrašenu fotografijama s motivima Velog Lošinja autorice Sare Širola, svirajući gajde ušao je lošinjsko-zagrebački glazbenik Zvjezdan Levinger, a potom su pozdravne riječi uputili direktor festivala Marko Hesky i direktor Turističke zajednice Lošinja Dalibor Cvitković. Zanimljivo je da su dobitnici nagrada predstavljeni prije prikazivanja filmova – Hesky je zajedno s prvom suradnicom u organizaciji Ivanom Šeparović kazao da je žiri najboljim dugometražnim filmom proglasio »Murder Most Modest« čiji je redatelj Shany Moran Haziza (Izrael), najboljim kratkometražnim filmom »Plavu granicu« Ivana Milosavljevića (Srbija), a najboljim debitantskim filmom »Send in the Clown« Izraelca Shulija Victora. Za »Apox« je bilo prijavljeno 230 filmova, a za prikazivanje su odabrana 42. Žiri čine Lana Bregar (Slovenija), Sebastian Giovanelli (Argentina), Mark John Street (SAD) i Boris Tomschiczek (Njemačka).
Za razliku od lanjskog festivala, koji je bio razasut na tri mjesta, osim kinodvorane u Velom Lošinju, filmovi su prikazivani i u Muzeju Apoksiomena i u palači »Fritzi« u Malom Lošinju, ove godine cijeli program održava se u nedavno suvremeno opremljenoj dvorani u Velom Lošinju.
Osim projekcija, popratni događaji su i filmska radionica »Filmaktiva« (1.- 4. listopada), radionica »crowdfundinga« Zorana Rajna u subotu te okrugli stol o mirovnom aktivizmu Gorana Božičevića u nedjelju.