PREDANI KLJUČEVI GRADA

Maškare preuzele Opatiju: Antonjski rog diljem Liburnije označio početak “petog godišnjeg doba”

Aleksandra Kućel Ilić

SNIMIO: VEDRAN KARUZA

SNIMIO: VEDRAN KARUZA

Ispred tržnice u Opatiji u jutarnjim je satima održana tradicionalna primopredaja vlasti, odnosno ključeva grada i gradske blagajne u kojoj, moglo se čuti jučer "šoldi nisu problem".OPATIJA – Ako je i najskromnije – naše je! Antonjski rog diljem Liburnije označio je jučer, na Antonju početak “petog godišnjeg doba”. Nije smjelo biti “za pojist i popit”, niti se zbog pandemije novog koronavirusa smjelo organizirati glazbu uživo i pozivati ljude “na tanac”, no svejedno se stari običaji nisu ugasili, pa su u različitim kvartovima Opatije, te na području općina Matulji i Lovran, “obesili Pusta”.


Ispred tržnice u Opatiji u jutarnjim je satima održana tradicionalna primopredaja vlasti, odnosno ključeva grada i gradske blagajne u kojoj, moglo se čuti jučer “šoldi nisu problem”.Foto galerija: Maškare preuzele vlast u Opatiji Foto: Vedran Karuza
Aktualni opatijski gradonačelnik Fernando Kirigin simboličnom je predajom ključeva gradske “škrinjice s eurima”, vladavinu do kraja karnevala prepustio pusnom gradonačelniku Opatije Dušku Jeličiću – Duletu i s punim mu povjerenjem također prepustio i punu gradsku kasu.


Budući da nema tog problema kojeg maškare ne mogu riješiti, zatražio je od pusnog gradonačelnika da u tih mjesec i pol dana vlasti koliko je ispred njega, realizira mnoge gradske projekte – izgradi novo nogometno igralište i bazen, stanove i dvije nove garaže, a ono što je najvažnije od svega, baš zauvijek potjera koronu s ovih prostora i vrati život “u normalu”.Karnevalski opatijski gradonačelnik Dule svečano je obećao da će sve zadatke koje je ocijenio laganim, do kraja karnevala riješiti lijevom rukom, a mnoge je zatim počastio čokolatinima znakovitog oblika zlatnih dukata.


Sve okupljene maškarane i nemaškarane posjetitelje pozdravila je predsjednica Lumber kluba Opatija Olivera Tomičić Oli, koja je koroni poručila “neka gre mater ženit”, a zatim je došlo i do ključnog trenutka i Pust Njurgalo je “finil na pale”.


Foto galerija: Dizanje pusta u Matuljima Foto: Marko Gracin


Neka sad “od zgora” njurga koliko mu srcu drago, no koliko god bude pun kritike za sve i svakoga, to mu ipak neće pomoći da na Pepelnicu izbjegne – najlošiji scenario… Uz njega je podignuta i karnevalska zastava.


– Na našen Mrkate vela je zmeša, aš se Pusta obeša. Odhitimo od živjenja breme, aš prišlo je pusno vreme. Hitimo se va tanac, kanat i veselje, neka nan se obistine se želje. Čuda pijače, dobre hrani za saki gušt, judići moji, živio Pust – odrecitirala je Marina Česen, dok je o svemu “ča je zgrešil Pust”, sumještane informirala Adela Medica Jardas iz Lumber kluba Opatija.


Odmah nakon što je Pust “obešen”, vesela se karnevalska kumpanija u kojoj su bili još i “vavek parićani” karnevalisti s područja Vasanske na čelu s Emilom Jeletićem, preselila “pul Barića”, gdje je još jedna legenda, Opatijac Jerko Gudac otvorio mini-izložbu rukotvorina, ukupno 19 karića, među kojima i onaj najmanji na svijetu velik tek nekoliko centimetara…


– Korona je se neš rovinala, pa su i ovi moji karići takovi – saki je rovinan i neš mu fali. Izložba se zove 19-K i magari sama izložba ni vezana uz koronu, očito je da je korona “kriva za sve” i svih 19 ih je “K” – ili im fali volan, ili kolo, ili sedilo… A tu je i “najmanji karić na svete”, tri centimetra puta dva i pol – završio je u karnevalskom duhu Jerko Gudac.


Antonja je zahvatila cijelu Liburniju te su u drugom dijelu dana, tijekom poslijepodneva i večeri, »po užance« ovogodišnjeg »krivca za sve« podigli na pal i u Matuljima te u Lovranu.