TRANSPARENTNOST

Analiza Instituta za javne financije: Većini bodulskih lokalnih jedinica čista petica

Mladen Trinajstić

Foto Mladen Trinajstić

Foto Mladen Trinajstić

Po transparentnosti svojih proračuna najviše ocjene zaslužili su Grad Krk te općine Baška, Dobrinj, Omišalj i Punat, dok su Malinska-Dubašnica i Vrbnik, za razliku od svih ostalih odlikaša iz susjedstva, ocijenjeni solidnom četvorkom.KRK – Predstavnici svih krčkih jedinica lokalne samouprave ili, bolje rečeno, njihovi žitelji iliti porezni obveznici čijim se izdvajanjima dobrim dijelom pune proračuni otočnih općina i Grada Krka, imaju razloga biti zadovoljnima. Uporište takvoj konstataciji dalo je uspoređivanje transparentnosti otočnih lokalnih jedinica u pogledu javnog predstavljanja njihovih proračuna što ga je, po već dobro uhodanom sustavu, proteklih mjeseci pratio i analizirao Institut za javne financije na razini cijele zemlje.


U »konkurenciji« 576 lokalnih proračuna u Republici Hrvatskoj, oni velike većine krčkih općina i Grada i ovog su puta prošli više no dobro te su ocijenjeni najvišim – odličnim ocjenama, uz izuzetak općina Vrbnik i Malinska-Dubašnica, čiji su proračuni predstavljeni – vrlo dobro.


S mrežnih stranica


Institut za javne financije i ove je godine tako analizirao i ocijenio transparentnost svih lokalnih proračuna u našoj zemlji, s glavnim ciljem poticanja odgovornijeg, kvalitetnijeg, učinkovitijeg i pravednijeg prikupljanja, ali i trošenja javnog novca. Rezultati analize proračunske transparentnosti lokalnih jedinica mjereni su i uspoređivani brojem »ključnih proračunskih dokumenata« objavljenih na njihovim službenim mrežnim stranicama, i to u razdoblju od studenoga 2020. pa do travnja ove godine. Među »praćenim« objavama promatralo se tako javno predstavljanje godišnjeg izvršenja proračuna za 2019., polugodišnjeg izvršenja proračuna za 2020., prijedloga proračuna za 2021. te izglasanog proračuna za ovu godinu, ali i predstavljanje proračunskog vodiča za građane, naravno za tekuću, 2021. godinu.


Omišalj krčki i hrvatski predvodnikKad je transparetnost predstavljanja lokalnih financijskih tijekova u pitanju, pojedine se otočne jedinice lokalne samouprave uistinu imaju čime pohvaliti. Ta konstatacija posebice vrijedi za Općinu Omišalj koja je još lani, kao prva općina u Hrvatskoj te druga lokalna jedinica (nakon Grada Bjelovara) uvela »potpunu transparentnost« svog proračuna. Podastiranjem javnosti na uvid baš svih transakcija – isplata po nabavama i plaća zaposlenih, pa čak i svih pojedinačnih isplata iz proračuna, čak i onih najmanjih, Omišljani su visoko podigli letvicu svoje transparentnosti koja je ne tako davno dodatno podignuta još i više, primjenom istog modela javnog prezentiranja financijskog poslovanja omišaljskog komunalnog društva Pesja. Tim putem su se pred koji mjesec zaputili i u Gradu Krku čije je vodstvo, iako ne baš u istoj mjeri u kojoj su svoje poslovanje »ogolili« Omišljani, također počeli primjenjivati aplikaciju Transparentnih rashoda proračuna Grada Krka, a koja za svrhu ima javni uvid u sve pojedinačne transakcije iz proračuna otočnoga grada.

U obzir su, napominju provoditelji tog istraživanja i »sistemskog uspoređivanja« prakse lokalnih samouprava, uzimani samo dokumenti koji su javnosti bili dostupni isključivo u navedenom razdoblju na mrežnim stranicama lokalnih jedinica, ali ne i naknadno objavljeni dokumenti. Takvim izračunom, razina proračunske transparentnosti ocjenjivana je brojkama od 0 do 5.


Dobrinj »avancao«


Od jedinica lokalne samouprave na otoku Krku, čistu peticu naposljetku je zaslužio Grad Krk, kao i općine Baška, Dobrinj, Omišalj te Punat, dok su Općine Malinska-Dubašnica i Vrbnik, za razliku od svih ostalih odlikaša iz susjedstva, ocijenjene četvorkom. Spomena je vrijedan i podatak da je i Primorsko-goranska županija ocijenjena peticom. Prošle su godine petice dobili Grad Krk te Općine Baška, Malinska-Dubašnica, Omišalj i Punat, a četvorke i ove godine vrlo dobar Vrbnik, ali i Općina Dobrinj koja je, treba primijetiti, ove godine »avancala« u red odlikaša.