MODERNIZIRANA KAMPANJA

Akcija „Manje oružja, manje tragedija“ u novom ruhu u Lici

Marin Smolčić

Foto Marin Smolčić

Foto Marin SmolčićGOSPIĆ – S ciljem predstavljanja modernizirane kampanje „Manje oružja, manje tragedija“, koja je sufinancirana sredstvima Europske unije kroz Fond za unutarnju sigurnost u sklopu projekta  pod nazivom „Jačanje kapaciteta MUP-a u zaštiti ljudi i kritične infrastrukture od događaja koji mogu ugroziti sigurnost“, danas je u Policijskoj upravi ličko-senjskoj održana konferencija za novinare.


Susret policijskih djelatnika i novinara, kao i mnoštva izloženih novih promo-sadržaja vezanih uz ovu akciju bio je u bazi Jedinice interventne policije.


U uvodnom dijelu pressice glasnogovornica PU ličko-senjske Maja Brozičević naglasila je kako je ova dugogodišnja kampanja vrlo uspješna, dok njezina moderniziranost treba dodatno povećati opće stanje sigurnosti. Policijska službenica za prevenciju Kristina Orešković prezentirala je kroz statističke pokazatelje dosadašnje dosege ove akcije.


Oružje dostatno za dvije Gardijske brigade
-Ova kampanja se provodi neprekidno od 2007. godine na cijelom području RH. U tome razdoblju do danas građani su dragovoljno predali 5406 automatskih pušaka, 330 924 komada rasprskavajućeg oružja, 9 239 komada dozvoljenog oružja, također i 5,6 milijuna raznog streljiva i 5,5 tona različitog eksploziva. Ove brojke nam govore o velikim i nedozvoljenim količinama oružja, eksploziva i streljiva na području Hrvatske.


Tako je samo na području PU ličko-senjske unatrag 10 godina do danas predano 123 komada automatskog oružja, 770 ručnih bombi, 299 različitih mina, 144 komada rasprsavajućeg oružja, 19 revolvera 189 tisuća komada različitog streljiva, najviše za dugo oružje. Također je predan i 161 kilogram različitih vrsta eksploziva, rekla je novinarima Kristina Orešković.


Pretpostavke govore da se u „kućnim arsenalima“ u Lici i danas nalazi mnoštvo ubojitog materijala. O modernizaciji ove kampanje više je rekla glasnogovornica Maja Brozičević.


-Koncem prošle godine krenulo se modernizacijom kampanje „Manje oružja, manje tragedija“. Modernizirana kampanja sufinancirana je sredstvima EU kroz Fond za unutarnju sigurnost. Za ovu svrhu promijenjeni su mnogi vizuali, tiskani promo-materijali, brošure, plakati, izrađena je web-stranica, novi video spotovi i radijski jinglovi. Otvorio se i novi facebook profil, a u kampanje je sudjelovala i grupa TBF s novim skladbom. Iako se promijenio identitet kampanje, ciljevi su i dalje isti, naglasila je Brozičević. Na konferenciji je sudjelovao i Alen Rotvajler, policijski službenik za protueksplozivnu zaštitu. Rečeno je kako se kampanja provodi i dalje bez sankcija, a sve s ciljem veće sigurnosti građana i povećanja svijesti od opasnosti koje čine te „zabranjene igračke“.