NOVO RUHO

Advent u Crikvenici, Novom i Vinodolskoj općini podebljao zimske turističke brojke. Bolje je čak i nego 2019.

Ante Peričić

Foto M. Levak

Foto M. Levak

Tijekom prosinca i za božićno-novogodišnje praznike sve tri turističke zajednice na crikveničko-vinodolskom području zabilježile su osjetniji porast gostiju i noćenja nego prošle i 2019. godineNOVI VINODOLSKI – Prosinačko je veselje, otkako se posljednjih godina sustavno obilježava program Adventa, stanovnicima Primorja donijelo društvena događanja koja su nedostajala između ljetne sezone i petog godišnjeg doba. Osim toga, turističke su brojke svakog adventa sve veće i veće, što i ne čudi jer je i turistička, ugostiteljska i ina ponuda sve bogatija i bogatija. Tako je Novi Vinodolski ove godine zasjao u novom adventskom ruhu koje je ovaj primorski grad pretvorilo u toplu, blagdansku oazu. Novo uređenje i iluminacija grada učinili su ga još toplijim, a program Adventa bio je prilagođen svim uzrastima – od bogatog dječjeg programa, gastroponude i gastroshowa, zabave, kvizova, glazbe, do Zdravice Novoj koja je ove godine privukla više od pet tisuća posjetitelja. Ono što je svima pomalo mutilo planove bila je kiša zbog koje je Turistička zajednica grada Novog Vinodolskog morala otkazati većinu planiranog programa.


– Bez obzira na to, u posjet Novom došao je Djed Božićnjak, ali i chef Damir Tomljanović koji je kušao adventske delicije na kućicama te se družio sa svojim sugrađanima. Održan je i velik dio dječjeg programa u zatvorenom – mađioničarska predstava, predstava za sv. Nikolu, božićne radionice ukrasa, isto tako je održana i radionica sirove hrane i dva blagdanska kviza. Novi Vinodolski je u blagdanske dane izgledao potpuno drukčije i pokazao koliko je šarmantan i izvan sezone – kazuje direktorica novljanskog TZ-a Tena Peričić, izrazivši zadovoljstvo ovogodišnjim Novim Adventom i prosincem u Novom.


Drukčiji koncept


– Ovo je prva godina drukčijeg koncepta Adventa u Novom i moram priznati da je jako dobro prihvaćen od strane ljudi, prije svega domaćih, što mi je za prvu godinu i bio cilj. Žao mi je jedino da nas vrijeme nije poslužilo, no sada znam da ovako nešto ima smisla i da ćemo idućih godina samo nadograđivati ovaj projekt. Naravno, moram kazati da sve to bez naših društava i udruga ne bi bilo moguće te svima koji su na bilo koji način sudjelovali u organizaciji Adventa od srca zahvaljujem – dodala je Tena Peričić.
Novo blagdansko ruho ove je godine odjenuo i čitav Vinodol koji je, kao nikada do sada, domaćim ljudima i gostima pružio pregršt događanja različitog karaktera. U organizaciju su bili uključeni mjesni odbori svih četiriju mjesta, brojne udruge i društva te pojedinci koji su, i ovom prilikom, pokazali kako se voli svoj kraj.


– Manifestaciju Advent u Vinodolu namijenili smo svim dobnim skupinama, svim ljudima dobre volje i otvorena srca s ciljem da im uljepšamo zimske dane uz dobru muziku, koncerte te bogatu gastronomsku ponudu. Naravno, tako bogat i raznovrstan program nije bilo moguće realizirati bez podrške Vinodolske općine. S adventskim događanjima započeli smo 26. studenoga biciklijadom od Drivenika do Bribira pod nazivom »Od kaštela do kule«, koja je okupila četrdesetak sudionika svih dobnih skupina koji su, unatoč buri, prešli 20 kilometara dugu stazu. Svake subote u Bribiru su za najmlađe održavane i adventske likovne radionice u organizaciji IvanArta na temu »Božić u Vinodolu« te besplatne radionice božićnih ukrasa i prezentacija rada na plameniku u organizaciji Tabitha’s glass Emporium u staroj školi u Driveniku. Tu su održane predstave za najmlađe »Djed Mraz u panici« i »Božićna čarolija« u Triblju i Bribiru u izvedbi Obrta Klaun, potom prigodni kulturno-umjetnički programi u suradnji s OŠ »Dr. Josip Pančić« iz Bribira i Dječjim vrtićem Cvrčak i mrav, podružnica Bribir – prepričava direktorica TZ-a Vinodolske općine Alenka Spoja.


Adventski sajmovi


U dva termina su u Bribiru održani i adventski sajmovi, igralo se je »kolo okol maja«’, pjevale se bribirske izvorne pjesme, »jilo, pilo i tancalo«, a svaku nedjelju se u Bribiru palila i adventska svijeća uz druženje mještana i pjevanje prigodnih pjesama. Posebnu pažnju mještana i posjetitelja privukle su postavljene jaslice u prirodnoj veličini u kapelici sv. Josipa u centru Bribira, za što je zaslužna Udruga sv. Petra i Pavla apostola iz Bribira. Alenka Spoja naglašava i promociju slikovnice »Frankopanska bajka« koju su izradile prof. Dilajla Pavletić i Jelena Franjković s učenicima 5. i 7. razreda OŠ »Dr. Josip Pančić«, a promovirali su i kulturno-turističku rutu Putevima Frankopana te Interpretacijski centar Bribir. Odsvirani su i koncerti Harmonikaškog centra Fortissimo iz Grižana u Triblju, a adventsko je doba zaključeno božićno-novogodišnjim koncertom Tamburaškog orkestra KUD-a »Dr. Antun Barac« iz Grižana.


Advent u Crikvenici bio je, kako smo i navikli, pun zanimljivog sadržaja. Iako je vrijeme diktiralo izmjene i odgađanja, ono što se održalo bilo je iznimno zanimljivo i dobro posjećeno, a gosti su mogli uživati u predivnom i čarobnom crikveničkom Adventu uz more. Vrhunac adventskog programa bio je tradicionalni doček Stare godine koji ništa nije moglo pokvariti te su Crikveničani i njihovi gosti u veseloj atmosferi i uz puštanje balona dobrih želja ispratili staru godinu uz nastup Gustafa.


Četiri hotela


– Rivijeru Crikvenica je u prosincu posjetilo 1.750 gostiju koji su ostvarili 8.500 noćenja. Najveći broj dolazaka ostvaren je tokom božićno-novogodišnjih blagdana, i to 1.200 gostiju koji su ostvarili 5.200 noćenja. Najveći broj noćenja ostvaren je u hotelima, a na području Rivijere Crikvenice radila su četiri hotela. Zatim slijede objekti u domaćinstvu. Iznimno smo zadovoljni brojkama koje su za 16 posto bolje u dolascima i 21 posto bolje u noćenjima u usporedbi s 2021. godinom, a nadomak rezultata iz 2019. godine. Najveći broj gostiju dolazi iz Austrije, Hrvatske, Njemačke i Slovenije – potvrdila je direktorica TZG-a Crikvenice Marijana Biondić.


U Vinodolskoj općini najzastupljeniji su bili strani turisti iz BiH, Slovenije i Austrije, a uspoređujući podatke s onima iz 2019. godine, to bi značilo 33 posto više dolazaka i 84 posto više noćenja. Isti intenzitet očekuju i u prvim mjesecima ove godine. Najviše posjetitelja u Novom bilo je za vrijeme Zdravice, i to po nekoliko grupa iz Njemačke, Francuske i Slovenije te, naravno, domaći ljudi. U prosincu je ostvareno 34 posto noćenja više nego 2021. godine, odnosno 30 posto više u odnosu na 2019. godinu.