Abdellatif Laâbi

Slavni pjesnik gostuje u Rijeci: Identitet je za mene stalna potraga

Portal Novi list

Foto Goran Kovacic/PIXSELL

Foto Goran Kovacic/PIXSELL

Pogačar je razgovor počeo tvrdnjom da je Laâbi kompleksnog identiteta izgrađenog iz različitih smjerova, pjesnik koji je manifestno odbio zapakirane identitete te ga uspostavio sam, pitajući ga kako vidi uspostavu svog identiteta.RIJEKA – Pjesnik svjetskoga značaja, osvajač najvažnijih pjesničkih nagrada, intelektualac i aktivist koji je zbog pisane riječi robijao, marokanski Francuz Abdellatif Laâbi boravi u Rijeci. I to ne boravi u Rijeci slučajno, već je tu da bi pred javnošću pokazao sebe, svoju misao, svoju poeziju. A to je i učinio sinoć, drugoga službenog, a zapravo prvoga programskog dana 14. riječkog sajma knjiga i festivala autora Vriska u razgovoru s pjesnikom Markom Pogačarem, prevoditeljicom njegovih pjesama Leom Kovács, uz konsekutivno prevođenje Nives Curić.


Pogačar je razgovor počeo tvrdnjom da je Laâbi kompleksnog identiteta izgrađenog iz različitih smjerova, pjesnik koji je manifestno odbio zapakirane identitete te ga uspostavio sam, pitajući ga kako vidi uspostavu svog identiteta.


– Ne samo pisci, nego i ljudi općenito ne prestaju se rađati u samima sebi. Izgradnja identiteta je sama po sebi remek-djelo. Pri izgradnji umjetnosti postoji propitivanje, tjeskoba, stalno stavljanje upitnika. I kada postavljamo pitanje o identitetu, postavljamo pitanje o budnosti. Identitet je za mene stalna potraga. To je konstantan rad na destrukturiranju i konstruiranju. I za pisca i za bilo koga drugoga – rekao je Laâbi.
Više čitajte sutra u tiskanom izdanju Novog lista.