Jubilej

180 godina dobrinjskog školstva: Dogradnja školske zgrade i dvorana bit će kruna duge tradicije

Mladen Trinajstić

Foto Mladen Trinajstić

Foto Mladen Trinajstić

Prigodnim slavljem obilježen je velik i vrijedan jubilej.Prigodnom proslavom upriličenom na posljednji dan školske godine osnovci i osnovke s cijele Dobrinjštine, u društvu sa svojim nastavnicima te brojnim gostima i uzvanicima, obilježili su danas 180. obljetnicu osnovnog školstva na području Općine Dobrinj.


Visok i divljenja vrijedan jubilej, kako takvoj prigodi i priliči, bio je upravo idealna prilika da se školarci, njihovi nastavnici, ali i roditelji, djedovi i bake, zajedno s čelnicima i predstavnicima svih onih institucija, lokalnih i regionalnih tijela koja podupiru ili pak “prate” potrebe osnovnog školstva na tom dijelu otoka Krku, okupe, druže i zabave u uistinu lijepom i sadržajnom programu kojeg su osnovci tijekom današnjeg prijepodneva izveli u dupkom ispunjenom predvorju škole.

O počecima školstva na Dobrinjštini u toj su prilici složno progovorili Žarko Žarković, ravnatelj OŠ Omišalj u okrilju koje dobrinjska škola danas djeluje kao njena područna jedinica, općinski načelnik Neven Komadina kojeg je dopala čast detaljnijeg predstavljanja duge prošlosti organiziranog i sustavnog obrazovanja žitelja tog dijela otoka, ali i Edita Stilin, županijska pročelnica za obrazovanje.


Svećenik prvi učitelj


– Počeci školstva u Dobrinju sežu daleko u 19. stoljeće, u vrijeme općeg nacionalnog buđenja u kojem je važno mjesto imalo školstvo i prosvjeta.


Dobrinj je tada bio bez škole, a jedini obrazovani ljudi bili su svećenici, istaknuo je Komadina. Zasluge za začetak obrazovnih aktivnosti pripadaju dobrinjskom svećeniku Antonu Kirinčiću koji je još 1825. godine od Biskupskog ordinarijata u Krku zatražio dozvolu za otvaranje škole koju je, u obliku privatne škole, malo potom otvorio u svojoj kući.U lipnju 1842. škola dobiva javno značenje, a sam Kirinčić postaje njenim prvim učiteljem. Škola je proglašena općom pučkom školom koju su dužni bili pohađati svi mališani iz Dobrinja, ali i Hlape, Solina, Klimna, Žestilca, Županja, Gostinjca, Svetog Vida i Svetog Ivana, kao i Tribulja te dijela Krasa.


Školu su u početku pohađala samo muška djeca, a u školskim se kronikama nalazi i podatak da su u početku nastavu pohađala 63 pučkoškoloca, naveo je u svom izlaganju čelnik Općine Dobrinj istaknuvši da je već 1847. u središtu mjesta, na lokaciji današnjeg Društvenog doma, bila izgrađena nova škola u koju su tada, zajedno s dječacima, po prvi puta krenule i djevojčice.


Novi zamah 90-ih


Prezentirajući gotovo dva stoljeća dug, trnovit i izazovan put rasta i razvijanja obrazovnih nastojanja u tom dijelu otoka Krka, Komadina je ukazao i na periode stagnacije koji su nastupali u ratnim vremenima, a na žalost i u kasnijim, 70-im i 80-im godinama prošlog stoljeća kad je, lošim upravljanjem tadašnjeg otočnog rukovodstva, škola u Dobrinju svedena na četverogodišnju, uz trend gašenja područnih škola u brojnim manjim mjestima Dobrinjštine.– Osnovci s našeg područja više su razrede tako godinama morali pohađati u Malinskoj i Vrbniku, podsjetio je općinski čelnik ustvrdivši da je do novog, i danas aktualnog zamaha školstva na Dobrinjštini došlo tek 90-ih godina, kad je došlo do preustroja lokalnih jednica, odnosno nakon što je tada osnovana Općina Dobrinj krenula s aktivnostima izgradnje nove škole i vraćanja sve “svoje” djece pod krov vlastite područne škole.


Škola u kojoj se danas slavilo, podsjetili su Komadina, Stilin i Žarković, otvorena je 2007. godine, tada sa svojih 88 polaznika, a već danas u njenim se učionicama obrazuje više od 130 osnovki i osnovaca, uživajući u nadstandardnim uvjetima organiziranja i provođenja nastavnih procesa.


Svi spomenuti napomenuli su i da se zbog sve većih i izraženijih potreba za dodatnim školskim prostorom, a do kojeg dolazi zbog i na Dobrinjštini sve zamjetnijeg posrasta broja stanovnika i, naravno, broja mališana, i u ovom trenutku suradnjom Škole, Općine Dobrinj, PGŽ-a i nadleženih državnih tijela intenzivno radi na prirepremanju dogradnje dobrinjske škole novim učionicama, ali i obogaćenju njenih sadržaja planiranom gradnjom suvremene i prostrane školske sportske dvorane.


Stilin je napomenula da je, kad je širenje škole u pitanju, u tijeku izrada projektne dokumentacije te da se očekuje kako će akti potrebni za gradnju biti u rukama investitora u razvoj mladih otočana već koncem ove godine, kao i da bi kamen temeljac buduće dogradnje mogao i trebao biti položen već početkom nastavne godine 2023/2024.


Nagrade, priznanja i Pinkuzić


Uobičajeno su i tijekom današnjeg slavlja posebnim nagradama i darovima ovjenčani ponajbolji među dobrinjskim osnovcima, a posebna su priznanja uručena učenicima koji su u protekloj godini ostvarili zapažene rezultate na natjecanjima iz pojedinih predmeta.


Prilika je to bila da se službeno od svojih nastavnika i dojučerašnjih školskih kolega oproste osmaši, ali i da se u okrilju prigodne izložbe postavljene u školskim hodnicima javnosti predstave neki vrijedni dokumenti i predmeti iz duge, bogate i ponosa vrijedne povijesti dobrinjske škole.


Vrijedna obljetnica bila je ujedno i glavna tema prigodnog izdanja, na današnjoj svečanosti predstavljenog i odmah razgrabljenog školskog godišnjaka “Pinkuzić”.