Urnebesni projekt

Zaigrana antituristička tura Rijekom: Igra na kotačima na otvorenju EPK-a

Davor Mandić

U urnebesno smiješnom projektu Žaka Valente, Tanja Smoje kao Karolina i Jelena Lopatić kao Ida otvaraju aktualne lokalne i globalne teme, bez dlake na jeziku, ne štedeći nikoga sočnih komentaraPrvi veljače i službeno započinje godina Rijeke kao Europske prijestolnice kulture svečanim otvaranjem koje će trajati cijeli dan i noć, a u kojem će jedno od 70-ak događanja biti i Antituristička tura gradom. Rijeka 2020 program najavljuje u formi triju jednoipolsatnih vožnji Rijekom i okolicom, od kojih prva počinje u subotu u 10 sati ispred caffe bara Skradin u Vodovodnoj ulici.


Dobrodošli u Rijeku


– Prostor Plus na tragu predstave »Dobrodošli u Rijeku« iz 2007. godine publiku vodi na antiturističku rutu riječkim turističkim autobusom. U urnebesno smiješnom projektu Žaka Valente, Tanja Smoje kao Karolina i Jelena Lopatić kao Ida otvaraju aktualne lokalne i globalne teme, bez dlake na jeziku, ne štedeći nikoga sočnih komentara. Antituristički tour kreće kod bara Skradin u Vodovodnoj ulici, a iskrcaj putnika je na istom mjestu uz piće dobrodošlice i fritule – kaže se u najavi ture, uz dodatak satnice; nakon prve ture, druga je na rasporedu od 12 do 13.30 sati, a treća od 14 do 15.30 sati.


Mjesta važna Riječanima


Budući da nam se program učinio zanimljivim, pozvali smo aktericu Jelenu Lopatić da nam ga još malo približi. Lopatić nam je pojasnila da je lako moguće da će zbog velikog interesa publike morati promijeniti koncept.
– Naime u autobusu je 80 sjedećih mjesta, ali zbog navale možda ćemo morati uvesti i stajanje – kaže Lopatić, navodeći da »antituristi« mogu očekivati turu oko Rijeke, koja ni u jednom trenutku neće ući u centar.


– Ali ići ćemo na mjesta važna Riječanima, od vožnje zaobilaznicom, preko šopinga na mjestima na kojima šopingiramo, obilaska raznih sela u okolici Rijeke… Naravno, još moramo točno definirati put kojim ćemo ići, jer autobus je visok četiri metra pa moramo misliti na mogućnost prolaska, ali to ćemo ovih dana precizno utvrditi. Osmislili smo turu koja je nama zanimljiva, duhovita, jer na njoj ima svega i svačega, a sve su to bitna mjesta za naš grad, od izvora Rječine do Kukuljanova.


Putnici mogu očekivati da ćemo Karolina i ja, Ida, predstaviti neke naše asocijacije na sva ta mjesta, tračeve koje smo o njima i ljudima u njima čuli, i sve što mi mislimo da bismo promijenile kada bismo bile gradonačelnice – kaže Lopatić.


Enigma nam je malo bila prolazak autobusa ispod željezničkog podvožnjaka na ulazu u Vodovodnu, no Lopatić ju je razriješila objašnjenjem da autobus ide s parkirališta Autotroleja, na koje se može doći kroz kapiju koja se nalazi preko puta caffe bara Skradin.


– Na parkiralištu se krcamo u autobus i krećemo! – zaključila je Lopatić.