Edukativno

Vodič “Tia putuje kroz 120 godina Guvernerove palače” dobio i audio inačicu

Kim Cuculić

Foto Marko Gracin

Foto Marko GracinU Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja predstavljen je audiovodič »Tia putuje kroz 120 godina Guvernerove palače«, a autorica ovog projekta je Denis Nepokoj. Obilježavajući 120. obljetnicu izgradnje Guvernerove palače, Muzej je 2016. godine predstavio edukativnu interaktivnu publikaciju »Tia putuje kroz 120 godina Guvernerove palače«, koja je prvenstveno pristupom namijenjena djeci osnovnoškolskog uzrasta, koju na zanimljivo putovanje prostorima nekadašnje rezidencije riječkih guvernera vodi znatiželjna i zaigrana djevojčica Tia.


Tiskano izdanje sada je dobilo i svoju audio inačicu.


– Mijenjajući se i prateći suvremena kretanja u načinu komunikacije muzeja s posjetiteljima i u načinu prezentacije građe, a u ovom slučaju i povijesnog prostora nekadašnje guvernerove rezidencije, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka odlučio se na korištenje novih alata za istraživanje palače, njezinih povijesnih prostora i načina života u njoj. Uz pomoć četrnaest audio zapisa vezanih uz četrnaest oznaka u stalnom postavu posjetitelji će proći kroz rezidencijalne prostore Guvernerove palače, upoznati se s njihovom namjenom, ali i s načinom života u palači kad je bila središte političkog, kulturnog, gospodarskog, društvenog života grada i kad je sve u njoj i oko nje ukazivalo na snagu vlasti, moć arhitekture i bogatstvo grada na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće – istaknuto je na predstavljanju.
Interpretatorica je Petra Šarac, dizajn grafičkih oznaka u postavu napravila je Vesna Rožman, izrada oznaka u postavu potpisuje Ivana Postić, prijevod na engleski jezik Tanja Tomaš, a informatičku podršku dao je Tihomir Tutek.