Učenički radovi

U Hrvatskoj čitaonici Trsat izloženi reljefni portreti slavnih Sušačana

Kim Cuculić

Za predložak su učenicima poslužile fotografije slavnih Sušačana, koji su činili i oblikovali SušakRIJEKA Škola za primijenjenu umjetnost u Rijeci u sklopu projekta »Ususret stogodišnjici Sušaka«, a u mjesecu karnevala i maski, izlaže reljefe oblikovane tehnikom kaširanja po sadrenom negativu i portrete u galerijskom prostoru Hrvatske čitaonice Trsat. Za predložak su učenicima poslužile fotografije slavnih Sušačana, onih koji su, svaki na svoj način, činili i oblikovali Sušak.


Ovdje su se tako zajedno našli Josip Kulfanek, legenda sušačko-riječkoga pejzažnog vrtlarstva; Gjuro Ružić, otac modernog Sušaka; Igor Emili, velikan hrvatske arhitekture druge polovice 20. stoljeća; Hinko Bačić, gradonačelnik Sušaka; anarhičan i silovit pjesnik Janko Polić Kamov, te pjesnik, esejist i krimejski samotnik Nikola Polić.


Lica onih koji su Sušaku ostavili razna bogatstva oblikovali su učenici trećeg razreda, aranžersko-scenografski dizajneri, pod mentorstvom svojih nastavnica Nives Papandopulo i Tatjane Masterl. Izložbu »Slavni Sušačani«, koja je rezultat suradnje Škole i Čitaonice, otvorili su ravnatelj Škole za primijenjenu umjetnost u Rijeci Damir Šegota i voditeljica galerije Daria Pilepić-Struja. Dodajmo i da su Daniela Samaržija, Sarah Czerny i Jasenka Alić dobile od projekta »27 susjedstava« u okviru Rijeke EPK-a »zeleno svjetlo« za projekt »Sušak – umjetnost sjećanja«.
Projekt je dobio sredstva od Kampusa, odnosno od Sveučilišta. Neki od ciljeva projekta su stvaranje i očuvanje nematerijalnih dokumenata, zbirke svjedočanstava starih Sušačana o Sušaku, za buduće generacije i mlade uz povezivanje prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, zatim upoznavanje pojedinačnih sudbina, edukacija mladih o lokalnoj i regionalnoj povijesti te stvaranje platforme za mapiranje Sušaka i sušačkih kvartova.