Od 5. do 10. prosinca

Sjedinjene Države Levanta: Zanimljiv program posvećen kriznom području

Doris Žiković

Revija malih književnosti i  Human Rights Film Festival  organiziraju program »Sjedinjene Države Levanta« od 5. do 10. prosincaSjedinjene Države Levanta zajednički je program Revije malih književnosti i Human Rights Film Festivala, koji će se od 5. do 10. prosinca ove godine održati u Zagrebu, Rijeci, Osijeku, Dubrovniku i Vukovaru. Glavni tematski fokus Sjedinjenih Država Levanta čine suvremeni politički, društveni i kulturni odnosi unutar platoa uokvirenog Levantom i Sjedinjenim Američkim Državama, no ovim će se odnosima pristupiti iz nekonvencionalnog kuta – kroz razgovore s politolozima, književnicima i aktivistima, putem književnih tekstova i filmova, s ambicijom da se različite lokalne krize diljem svijeta prikažu unutar okvira krize jednog političko-ekonomskog sustava.


Novi pogledi na svijet


Središnji dio programa Sjedinjenih Država Levanta čini Revija malih književnosti, Booksin festival koji će ove godine doživjeti svoje trinaesto izdanje i prvi put u Hrvatskoj predstaviti suvremenu književnost na arapskom jeziku. Revija će predstaviti književnice i književnike iz Sirije, Libanona, Jordana i Palestine s impresivnim biografijama, od Hode Barakat, jedne od najvažnijih libanonskih feminističkih književnica do Khaleda Khalife, zabranjivanog sirijskog romanopisca i scenarista koji odbija napustiti zemlju. Uz njih sudjelovat će  Maan Abu Taleb, Asmaa Azaizeh,  Hilal Chouman, Golan Haji, Ala Hlehel,  Sahar Mandour, Amjad Nasser, Adania Shibli i Samar Yazbek.


Zeina G. Halabi, selektorica ovogodišnje Revije malih književnosti te profesorica arapske književnosti i kulture na American University of Beirut, pri odabiru autora i tekstova imala je samo uvjet da autori budu suvremeni i živi. Zeina kaže da je odabir bio »izazovan, jer primorava da se u novom i eksperimentalnom pisanju proberu tekstovi koji zastupaju nove poglede na svijet«. Odabrala je raznolike književne glasove koji »nas odvlače od eksplicitno modernističkog sekularno-nacionalističkog diskursa prema onome koji je anakron, transnacionalan i pažljiv prema individualnom.« Oni su zaokupljeni estetikom, ali se ne odriču političkog« te zaključuje da nas »pozivaju da konceptualiziramo ono što nazivamo ‘suvremenim’ u njegovoj arapskoj iteraciji.«
U sklopu Revije, Booksa će objaviti i predstaviti antologiju suvremenih pisaca i spisateljica iz zemalja Levanta naslova »Tvoj bol je lakši kad o njemu drugi pričaju«.


Diskusijski program


Program Revije čine još predavanja, projekcije filmova i tribine eksplicitno vezani uz trenutni politički kontekst i pokušaj njegova razumijevanja. Među predavačima izdvajamo Fawwaza Traboulsija, izvanrednog profesora povijesti i političkih znanosti s Libanonsko-američkog sveučilišta u Bejrutu, te Renad Qubbaj, glavnu direktoricu palestinskog Tamer instituta za edukaciju u zajednici.


Danas dominantna interpretacija suvremenog političkog trenutka svijet dijeli na »stabilna« i »problematična mjesta«, mjesta koja se jedna s drugim povezuju isključivo posljedicama dok se (zajednički) uzroci izmještaju na nerijetko naknadno učitane i konstruirane povijesne, kulturološke ili humanitarne razloge. Sjedinjene Države Levanta ukazat će na potrebu i nužnost drugačije interpretacije – one koja prepoznaje da situacija u jeftinim motelskim sobama nedaleko Disneylanda u filmu »Florida Project« ima iste sustavne uzroke kao i situacija u mračnoj sobi koju opisuje Maan Abu Taleb u priči »Nismo bili gladni«, jer Levant nije europsko (ili američko) »drugo«, nego integralni dio mediteransko-euro-atlantskog sustava koji već godinama služi kao poligon na kojem se proizvode »krize«.


U sklopu »Revije na putu« u riječkom antikvarijatu i knjižari Ex libris bit će u petak, 8. prosinca u 18 sati organiziran susret s riječkim autorima i izdavačima, a u 19 sati bit će čitanje i razgovor, na kojem će sudjelovati: Khaled Khalifa (Sirija), Asmaa Azaizeh (Palestina), Maan Abu Taleb (Jordan), Golan Haji (Sirija-Kurdistan), Sahar Mandour (Libanon-Egipat), Adania Shibli (Palestina) i Fawwaz Traboulsi (Libanon).


Organizator Revije malih književnosti je Udruga za promicanje kultura Kulturtreger/Booksa, a organizatori Human Rights Film Festivala su Multimedijalni institut i Udruženje za razvoj kulture »URK«. Program su financijski podržali Ministarstvo kulture RH, Grad Zagreb – Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport, Grad Dubrovnik, Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva te Zaklada Kultura nova.


»Revija na putu« dio je programa koji se provodi kroz platformu Clubture u suradnji s udrugom Skribonauti, Mirovnom grupom mladih Dunav, Dubrovačkim knjižnicama Dubrovnik, Gradskom i sveučilišnom knjižnicom Osijek, knjižarom Ex libris iz Rijeke i ustanovom Rijeka 2020 EPK.