Plotopteridi

Znate li tko su bili plotopteridi? Živjeli su na Zemlji prije 40 milijuna godina i nalikovali na pingvine

Dijana Ljubanović

FOTO: Unsplash

FOTO: Unsplash

Plotopteridi su imali zapanjujuću sličnost u koštanoj strukturi s divovskim pingvinimaPaleontolozi koji pišu u časopisu Zoological Systematics and Evolutionary Research iznijeli su dokaze o plotopteridima – velikim životinjama koje sliče pingvinima, ali su ogromnih dimenzija.


Oni već odavno znaju za ogromne pingvine drevnog Novog Zelanda čije fosilizirane kosti pronađene u North Canterburyju pokazuju da su bili visoki 1,5 metra i težili oko 80 kilograma, prenosi Mirror.


Sada su otkriveni i dokazi ove skupine ptica koje su živjele na području današnjeg SAD-a, u Kanadi i Japanu. Plotopteridi su imali zapanjujuću sličnost u koštanoj strukturi s divovskim pingvinima, iako zapravo nisu dio iste vrste.
Baš poput pingvina, plotopteridi su plivali krilima i imali su duge kljunove s usnama sličnim prorezima. Vrsta je izumrla prije 25 milijuna godina, a prvi put se pojavila oko 12 milijuna godina prije toga.Potpuno odrastao plotopterid mogao bi u izuzetnim okolnostima narasti i do 2 metra – punih pola metra više od najvećeg divovskog pingvina.


Izumrle vrste bile su usko povezane s gannetima i kormoranom. Divovski pingvini i plotopteridi razvijali su se milijunima godina te su obitavali udaljeni jedni od drugih tisućama kilometara.


Paul Scofield, kustos muzeja u Canterburyju na Novom Zelandu, rekao je: “Ove su ptice evoluirale na različitim hemisferima, milijunima godina udaljene. Plotopteridi su izgledali poput pingvina. Plivali su poput pingvina. Vjerojatno su jeli kao pingvini – ali nisu bili pingvini.”