Blue-connect

Znanstvenici riječkog sveučilišta održali niz zanimljivih radionica u školama

Ingrid Šestan Kučić

Nakon Noći istraživača nastavljena popularizacija znanosti, a dio radionica i predavanja održan je ovog mjesecaU okviru EU projekta Blue-connect, financiranog iz Okvirnog programa Europske unije za istraživanje i inovacije – Obzor Europa, a kao post-aktivnost uspješne manifestacije Noć istraživača održane prvog dana listopada, znanstvenici Sveučilišta u Rijeci su tijekom prosinca održali niz znanstveno-popularnih radionica i predavanja namijenjenih prvenstveno djeci, ali i svim građanima. Od šesnaest aktivnosti održanih u posljednja tri mjeseca njih čak devet je održano u prosincu.


Tako su znanstvenice s Filozofskog fakulteta održale pet radionica namijenjenih učenicima srednjih škola. Srednjoškolci su imali prilike sudjelovati u radionicama različitih tema: kritičkog mišljenja, medijske pismenosti, kvalitetnog raspravljanja, stereotipima, predrasudama i diskriminaciji, položaju mladih u Europskoj uniji te važnosti etike u znanstvenom istraživanju.


Znanstvenici s Fakulteta za matematiku s predavanjem »Matematika virtualne stvarnosti« približili su učenicima svijet 3D VR kamere od osnova geometrije pa do matematičkih modela koji omogućuje da vidimo fotografije i videa u 360 stupnjeva, a učenici OŠ »Vladimir Gortan« su sa znanstvenicama s Građevinskog fakulteta učili o važnosti planiranja održivih gradova, dok je nešto starija, alumni i studentska publika prisustvovala predavanju znanstvenika s Tehničkog fakulteta na temu »Obalni priključci i smanjenje emisija u lukama«.
Posljednja aktivnost ove godine održana je u Centru tehničke kulture, a riječ je o radionici »Božićologija« koju je organizirao STEP RI znanstveno-tehnologijski park u suradnji sa Sveučilištem u Rijeci.


Djeca su kroz tri radionice koje su održali znanstvenici Medicinskog fakulteta, Fakulteta informatike i digitalnih tehnologija te Fakulteta za matematiku naučila da znanost može biti vesela, zabavna i blagdanski obojena.


Aktivnosti povezane uz Noć istraživača nastavit će se i tijekom naredne godine, a centralni događaj ponovo će biti Noć istraživača koja će se od održati u petak, 29. rujna 2023. godine.