Nema korozije

Znanstvenici otkrili tajnu besprijekorno očuvanog oružja kineskih Terakota ratnika

Portal Novilist.hr

FOTO/Pixabay

FOTO/Pixabay

Znanstvenici već desetljećima istražuju kako je moguće da su oružja kineskih Terakota ratnika očuvana u besprijekornom stanju.Vojska Terakota ratnika otkrivena je u ožujku 1974. godine. Figure ratnika su izrađene u originalnoj veličini, a njihovo je brončano oružje donedavno intrigiralo maštu znanstvenika. Desetljećima se pokušavalo shvatiti kako su oštrice sačuvale svoj originalni sjaj, a međunarodni tim znanstvenika je ovog četvrtka objavio da su možda napokon odgovorili na to pitanje.


Znanstvenici su postavili zanimljivu hipotezu prema kojoj je zaključeno da su stari Kinezi bili vrlo vješti u metodama očuvanja originalnog izgleda, pomoću metala kroma, prenosi Reuters.


Znanstvene analize prije gotovo četiri desetljeća otkrile su krom na površini nekog oružja, potaknuvši hipotezu da su proizvođači oružja koristili tretman na bazi kroma kako bi spriječili koroziju.
Premaz za konverziju kroma, tehnologija otkrivena početkom 20. stoljeća, koristi se za obradu metala da bi ih učinila otpornijima na koroziju. Metoda uključuje potapanje metala u otopinu koja sadrži soli kroma. Na površinu metala nanosi se sloj kromovog oksida koji osigurava zaštitu protiv hrđe. 


„Fino očuvanje oružja, uključujući mačeve i koplja, posljedica je slučajnosti. Čimbenici poput visokog udjela kalija u bronci, te povoljnog sastava tla“ odlučili su znanstvenici nakon ispitivanja 464 komada brončanog oružja i dijelova.


 Krom koji se nalazi na brončanim površinama bila je jednostavno kontaminacija lakom obogaćenog kroma kojeg su majstori nanosili na figure od terakote i dijelove oružja“, prenosi Reuters.


“Lak je primijenjen kao temeljni premaz prije bojanja i mislimo da je vrlo vjerojatno da je primijenjen i na sada raspadajuće drvene dijelove kao što su ručke i osovine”, rekao je Marcos Martinón-Torres, koji je vodio studiju objavljenu u časopisu Scientific Reports.


“U suštini, pokazali smo da oružje Terakota vojske općenito pokazuje vrlo dobro stanje očuvanosti, ali trenutno nema naznaka da je to bilo što drugo osim rezultata slučajnosti”, dodao je Martinón-Torres, koji je sudjelovao u dok je studirao na Sveučilištu u Londonu, prenosi Reuters.