Uspjeh riječkih znanstvenika

Zaklada za znanost uručila milijunske ugovore, riječki znanstvenici su briljirali

Ingrid Šestan Kučić

Foto Pixsell

Foto Pixsell

Među 11 najbolje rangiranih projekata gotovo pola čine projekti riječkih znanstvenika s Medicinskog i Pravnog fakulteta te Odjela za informatikuHrvatska zaklada za znanost jučer je u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici održala svečano uručivanje ugovora o dodjeli sredstava natječaja »Upravljanje zaraznim bolestima uzrokovanih koronavirusom te društvenim i obrazovnim aspektima pandemije« na koji je pristiglo 96 projekata, a za financiranje je odobreno njih 11.


Među tih jedanaest najbolje rangiranih projekata kojima je Zaklada jučer dodijelila 14 milijuna kuna, gotovo pola čine projekti riječkih znanstvenika s Medicinskog i Pravnog fakulteta te Odjela za informatiku, dok voditelji ostalih najbolje rangiranih projekata dolaze sa zagrebačkih institucija.


Potpisani ugovori


U Rijeku se jučer s potpisanim ugovorima vratilo petero znanstvenika, od čega troje s Medicinskog fakulteta, a riječ je o doc. dr. Iliji Briziću koji je dobio milijun i pol kuna za projekt »Dosta skrivanja CoV-2: Uspostava baze monoklonskih protutijela na SARS-Cov-2« čiji je cilj proizvesti monoklonska protutijela na sve proteine SARS-CoV-2 virusa, njih ukupno 29.
Ugovor je dobila i prof. dr. Astrid Krmpotić za projekt »Atenuirani β-herpesvirus sa snažnim imunomodulatornim kapacitetom kao vektorsko cjepivo protiv SARS-CoV-2« čiji je cilj konstruirati rekombinantne citomegaloviruse koji izražavaju ligand za receptor NKG2D i strukturne proteine S, M ili N od SARS-CoV-2 te na animalnom modelu ispitati njihov potencijal kao vektorskih cjepiva za SARS-CoV-2, kao i prof. dr. Felix Wensveen za projekt »Manipuliranje imunološkom memorijom, razvoj novih strategija u svrhu stvaranja boljeg memorijskog CD8 T-staničnog odgovora protiv COVID-19 nakon cijepljenja« kroz koji će s dobivenih 1,2 milijuna kuna istražiti kako nastaje imunitet protiv SARS-CoV-2.


Nositeljica projekta »Višeslojni okvir za karakterizaciju širenja informacija putem društvenih medija tijekom krize COVID-19« izv. prof. dr. Ana Meštrović s riječkog Odjela za informatiku s ugovorom na iznos od 550 tisuća kuna bavit će se istraživanjima obrazaca širenja informacija putem društvenih mreža u vrijeme pandemije COVID-19, dok će se doc. dr. Dalida Rittossa s Pravnog fakulteta kroz projekt »Život u doba bolesti COVID-19 – socijalne implikacije za sigurnost i dobrobit ranjivih skupina u europskom kontekstu« fokusirati na istraživanje posljedica izazvanih ograničenjima socijalnih prava i usluga te slobode kretanja zahtjevom da građani ostanu kod kuće kako bi se suzbila bolest COVID-19.


Povjerenje u znanost


Cilj natječaja na kojem su briljirali riječki znanstvenici bio je bolje razumijevanje biologije i patogeneze koronavirusa, specifično virusa SARS-CoV-2 i zarazne bolesti COVID-19, upravljanja krizom tijekom i nakon epidemija uzrokovanih koronavirusima te organizacije i provedbe nastave na daljinu na svim obrazovnim razinama, a iznosi financiranja po projektu su od 600 tisuća do milijun i pol kuna za istraživačke teme u području biomedicine te od 400 do 750 tisuća kuna za istraživačke teme iz područja društvenih i humanističkih znanosti.


Trajanje projekta je 18 mjeseci, a na jučerašnjem potpisivanju ugovora bio je i premijer Andrej Plenković koji je ocijenio da hrvatska Vlada ima izrazito povjerenje u hrvatsku i globalnu znanstvenu zajednicu te se osvrnuo i na aktualno stanje vezano uz pandemiju COVID-19, istaknuvši kako smatra da »moramo priznati da smo popustili u pridržavanju mjera koje kratko možemo nazvati HDD – higijena, dezinfekcija i distanca, dok je predsjednik Upravnog odbora HRZZ-a akademik Dario Vretenar najavio da će Zaklada na jesen raspisati novi natječaj.