WHO

U svijetu se na ljudima trenutno testira 17 mogućih cjepiva protiv koronavirusa. Najdalje otišli Britanci

Hina

Zeljko Lukunic/PIXSELL

Zeljko Lukunic/PIXSELL

Obično treba 10 do 15 godina za razvoj cjepiva no globalno širenje virusa potaknulo je bezbrojne znanstvenike i farmaceutske tvrtke na napore bez presedana u potrazi za cjepivomU tijeku je testiranje na ljudima sedamnaest mogućih cjepiva protiv koronavirusa, objavila je u četvrtak Svjetska zdravstvena organizacija (SZO).


Najviše je uznapredovalo kliničko ispitivanje cjepiva koje razvija britansko sveučilište Oxford, objavila je ta organizacija UN-a na kraju dvodnevne konferencije o istraživanjima koronavirusa.


SZO navodi da ostaje optimističan čak i ako klinička ispitivanja koja su sada u tijeku ne urode plodom.
“Imamo široki raspon uz četiri različite vrste cjepiva”, kazala je Ana Maria Henao Restrepo, odgovorna za istraživanja i razvoj u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji.


U potrazi za cjepivom protiv koronavirusa trenutno se analizira više od 150 aktivnih tvari.


Cjepivo AZD1222 Oxforda prvo je koje je ušlo u treću fazu kliničkih ispitivanja što znači testiranje velikih razmjera na velikom uzorku ljudi kako bi se utvrdilo je li cjepivo učinkovito i sigurno odnosno izaziva li nuspojave.


Još pet tvari je u drugoj fazi kliničkog istraživanja u kojima se njihovo djelovanje proučava na manjem broju bolesnika kako bi se vidjelo ima li učinka.


U prvoj fazi klinička se istraživanja provode na zdravim osobama kako bi se utvrdila njihova reakcija na ispitivanu tvar.


Klinička istraživanja cjepiva traju u Njemačkoj, uključujući u tvrtkama Biontech u Mainzu i u CureVacu u Tuebingenu.


Nije poznato hoće li cjepivo biti na raspolaganju do kraja godine čemu se nada glavna znanstvenica WHO-a Soumya Swaminathan.


Obično treba 10 do 15 godina za razvoj cjepiva no globalno širenje virusa potaknulo je bezbrojne znanstvenike i farmaceutske tvrtke na napore bez presedana u potrazi za cjepivom.