Vječni život

U grobnici staroj dvije i pol tisuće godina, znanstvenici su pronašli misterozni kineski “eliksir besmrtnosti”

Portal Novilist.hr

FOTO/Pixabay

FOTO/Pixabay

Arheolozi su pronašli misteriozan napitak za koji je drevni kineski narod vjerovao da jamči besmrtnost.Znanstvenici su u drevnoj kineskoj grobnici otkrili dvije tisuće godina staru brončanu vazu. U njoj su pronašli misteriozni napitak za koji je drevni narod vjerovao da jamči vječni život. Grobnica je pripadala plemićkoj obitelji koja je u vrijeme dinastije Han živjela u provinciji Henan. 


Prastara taoistička literatura sugerira da je obitelj smiješala napitak u nastojanju da žive zauvijek. Kineski carevi i plemići su tisuće godina tragali za receptom koji garantira vječni život, a njihovi su napitci često dovodili do smrti, prenosi The Sun. 


Mnogi su u pokušajima spremanja napitka umrli jer su koristili toksične metale i minerale, poput žive i arsena. Nije sigurno je li drevna obitelj iz Henana ikada popila taj napitak. Pronađeno je oko tri i pol litre tekućine, za koju su arheolozi prvo pomislili da je alkohol, zbog snažnog mirisa. 
Laboratorijski su testovi otkrili da je napitak napravljen od kalijevog nitrata i aluminilita. “Ovo je prvi put da je u Kini pronađena ikakva ‘medicina za besmrtnost”, izjavio je predsjednik kineskog Instituta za kulturalne relikvije i arheologiju, Shi Jiazhen. “Tekućina ima značajnu vrijednost za proučavanje drevnih Kineza, njihovih razmišljanja o postignuću besmrtnosti, te o evoluciji civilizacije”, dodao je Shi.


U grobnici je pronađena i veća količina glinenog posuđa i brončanih artefakta. “Grobnica pruža cijenjene materijale za učenje o životu plemića, kao i njihovih rituala te običaja u vezi sprovoda. Mogli bi baciti novo svijetlo na kinesku alkemiju, koja do danas ostaje misterija”, dodao je Pan Fusheng, arheolog na projektu.


Kineski su alkemičari počeli s izradom eliksira besmrtnosti prije 3.000 godina. Unatoč općem znanju da takvi napitci mogu biti smrtonosni, kemičari su ih izrađivali do 18. stoljeća. Eliksiri su bili vrlo popularni tijekom vladavine dinastije Han, kad je car Wu zaposlio mnoge alkemičare koji su tvrdili da posjeduju čaroban recept.


U jednom poznatom slučaju, alkemičar Wei Boyang je svoj napitak testirao na psu. “Ako pas može letjeti nakon što ga popije, onda je jestiv za muškarce. Ako pas ugine, onda nije”, prenosi The Sun. Nesretni je pas nažalost preminuo, ali Wei je svejedno popio napitak – a snašla ga je jednaka sudbina.