Religijski rukopisi

Svitci s Mrtvog mora: DNA testiranja pokazuju da su fragmenti krivo spojeni?

Hina

Svitci s Mrtvog mora / REUTERS

Svitci s Mrtvog mora / REUTERS

Ukupno postoji 25 tisuća fragmenata Kumranskih spisa, koje je vjerojatno koristila židovska sekta Eseni.Znanstvenici su počeli koristiti DNK testiranje kako bi spojili Svitke s Mrtvog mora (Kumranske spise), koji sadrže razne religijske rukopise, pri čemu su otkrili da su neki dijelovi upareni na neprikladan način.


Beduinski pastir otkrio je dio Kumranskih spisa 1947., dok su u narednim godinama pronađeni mnogi dijelovi iz 11 pećina blizu Kumrana, drevnog naselja na sjeverozapadnoj obali Mrtvog mora.


Od tada su Svitci s Mrtvog mora, koji su većinom netaknuti, prošli kroz mnoge ruke.
Ukupno postoji 25 tisuća fragmenata Kumranskih spisa, koje je vjerojatno koristila židovska sekta Eseni.


Prema Odedu Rechaviju sa Sveučilišta Tel Aviv pronalazak skoro dvije tisuće godina starih spisa jedno je od najvećih arheoloških otkrića.


Kumranski spisi sadrži neke od najstarijih verzija biblijskih knjiga.


Rechavi i njegove kolege, uključujući Noama Mizrahija sa Sveučilišta Tel Aviv i Mattiasa Jakobssona sa švedskog Sveučilišta Uppsala, objavili su svoja saznanja u američkom znanstvenom časopisu Cell u utorak.


Rechavi je rekao za agenciju dpa u ponedjeljak da njihova DNK analiza uzoraka oko 35 fragmenata potvrđuje da su neki dijelovi uistinu dobro posloženi.


Međutim, gotovo nesumnjivo su fragmenti, za koje se smatralo da trebaju biti spojeni, pisani na podlozi različitog životinjskog podrijetla (ovčjeg i kravljeg), što sugerira da ti fragmenti ne bi trebali ići zajedno.