Zdravstvena studija

Stopa smrtnosti u SAD-u u 2020. godini skočila za gotovo 23 posto u odnosu na prosjek

T.I.

Kad je u pitanju rasa, povećana stopa smrtnosti najviša je bila među Afro-Amerikanacima. Od ukupnog broja prekomjernih smrti, 16,9 posto otpada na ljude crne kože, što prilično nadilazi njihov udio u općoj populaciji od 12,5 postoPovećana stopa smrtnosti, odnosno smrti iznad broja koja bi se očekivala na temelju prosjeka iz prethodnih pet godina, obično je konstantno niska u SAD-u, fluktuira od 1% do 2% iz godine u godinu. Od 1. ožujka 2020. do 2. siječnja 2021. stopa smrtnosti porasla je nevjerojatnih 22,9% na nacionalnoj razini u Sjedinjenim Američkim Državama. Dakako, uzrok je COVID-19 i smrti povezane s njim.


U istraživanju koje je poduzeto na Sveučilištu Virgina Commonwealth (VCU), objavljenom danas u Journal of American Medical Association, objavljeni su novi podaci iz posljednjih 10 mjeseci 2020. o tome koliko je Amerikanaca umrlo tijekom 2020. godine kao posljedica pandemije, ali i koje su savezne države pogođene više, kao i rasne skupine.


Povećanje smrtnosti s više od 200 umrlih na 100 tisuća stanovnika zabilježeno je u Arizoni, Luisiani, Alabami, Georgiji, Južnoj Dakoti, državi New York i New Jerseyu.
Oko 72 posto povećane stope smrtnosti vezuje se direktno uz COVID-19, dok u preostalih 28 posto zasigurno ima onih koji su također umrli od korona virusa, ali mnogo je onih koji su umrli, a da nisu ni došli do liječnika. Istraživači sa Sveučilištu Virgina Commonwealth smatraju da je među tim suvišnim smrtnim slučajevima i mnogo onih koji su umrli od srčanih udara, komplikacija s kroničnim bolestima kao što je dijabetes, predoziranja drogom ili su počinili samoubojstvo jer zbog pandemije nisu tražili medicinsku pomoć koju bi u normalnim uvjetima vjerojatno zatražiti. Zaključak je da je velika većina prekomjernih smrti u SAD prošle godine na izravni ili neizravni način povezana s pandemijom.Foto: Virginia Commonwealth University


Ilustracija: Virginia Commonwealth University

Računa se da je povećana stopa smrtnosti, odnosno broj prekomjernih smrti u odnosu na prosjek u SAD prošle godine iznosio preko 522 tisuće.


Kad je u pitanju rasa, povećana stopa smrtnosti najviša je bila među Afro-Amerikanacima. Od ukupnog broja prekomjernih smrti, 16,9 posto otpada na ljude crne kože, što prilično nadilazi njihov udio u općoj populaciji od 12,5 posto.


“Pronašli smo nesrazmjeran broj prekomjernih smrtnih slučajeva među crnom populacijom u Sjedinjenim Državama. Rezultati su takvi ne samo zbog zahvaćenosti virusom, već ukazuje i na činjenicu da češći lošiji uvjeti života i učestalost nekih drugih komorbiditeta mogu utjecati na takav nesrazmjer“ – kaže za Sci Tech Daily M. Steven Woolf, vodeći autor studije i direktor VCU-ovog Centra za društvo i zdravlje.


Nagli porast smrtnih slučajeva varirao je od regije do regije Sjedinjenih Država. Sjevernoistočne države, poput New Yorka i New Jerseyja, bile su među prvima pogođenim pandemijom. Njihove su pandemijske krivulje izgledale poput velikog slova „A“, dosegnule su vrhunac u travnju i brzo se vratile na početnu liniju u roku od osam tjedana jer su postavljena stroga ograničenja. Ali, porast prekomjerne smrtnosti trajao je mnogo dulje u drugim državama koje su rano ukinule ograničenja i teško su pogođene kasnije tijekom godine. U tom smislu, u istraživanju se navodi da su ekonomski ili politički razlozi, odnosno odluke nekih guvernera da slabo prihvate ili obeshrabre mjere protiv širenja zaraze kao što je nošenje maski, dovele do prekomjernog povećanja smrtnosti.


“Rekli su da se otvaraju rano kako bi spasili gospodarstvo. Tragedija je u tome što ta politika ne samo da je koštala više života, već je zapravo naštetila njihovom gospodarstvu produžujući duljinu pandemije. Jedna od velikih lekcija koju naša nacija mora naučiti iz ove epidemije je da su naše zdravlje i naše gospodarstvo povezani. Ne možete spasiti jedno bez drugog” – zaključio je Steven Woolf.