Njemačko istraživanje dovodi u pitanje zamjenu žarulja u EU

Štedne žarulje emitiraju kancerogene spojeve?

P. N.

Dok se potrošače godinama poziva da klasične žarulje zamijene štednima, berlinski stručnjaci upozoravaju da te žarulje trebaju biti uključene što kraće i što dalje od glaveZAGREB  Štednje žarulje, koje do kraja iduće godine unutar EU-a moraju u potpunosti iz upotrebe izbaciti klasične žarulje sa žarnom niti, potencijalno su kancerogene, objavio je u svom istraživanju Berlinski Alab laboratorij. Tako su “zelene” žarulje, oko kojih se već duže vodi rasprava zbog, također, prisustva žive i, time, potencijalne opasnosti u slučaju razbijanja žarulje, postale i ozbiljno opasne po ljudsko zdravlje. Kako su zaključili njemački znanstvenici, a vijest obilazi svijet, upaljene štedne žarulje emitiraju fenol, naftalen i stiren, štetne otrovne, odnosno kancerogene spojeve koji u slučaju dugotrajnije izloženosti, mogu biti i fatalni. Francuska komisija za sigurnost potrošača nedavno je, konačno, objavila mišljenje kojim upozorava potrošače na činjenicu da štedne žarulje, kao i mobilni telefoni te mikrovalne pećnice, također emitiraju elektromagnetske valove. Švicarsko Ministarstvo zdravstva svoje građane zato upozorava da osiguraju minimalnu udaljenost od 30 centimetara od štednih žarulja, budući da ponekad mogu izazvati razinu valova i do 400 volti po metru, dok je dozvoljena granica 87 volti po metru. 

I dok se potrošače već godinama poziva da stare klasične žarulje zamijene štednima, a onda i štede tako što će ih duže vrijeme držati upaljenima, berlinski stručnjaci upozoravaju da te žarulje trebaju biti upaljene što kraće, isključivo u prostorijama koje se mogu zračiti, i što dalje od glave.  


Je li objava ovakvog istraživanja “diverzija” proizvođača klasičnih žarulja, koje izlaze iz upotrebe, ili opravdana bojazan, pokazat će vrijeme, no činjenica je da se oko “zelenih” žarulja, koje bi trebale pomoći svijetu da smanji emisije štetnih tvari u okoliš, vode sve žešće rasprave. EU je već zabranila klasične žarulje od 100 i 75 vata, u rujnu ove godine “umirovljene” će biti i žarulje sa žarnom niti od 60 vata, do kraja 2012. godine s tržišta će morati nestati i one od 40 i 25 vata. EU procjenjuje da se zamjenom svih starih žarulja novima, može uštedjeti i do 40 milijardi kilovatsati godišnje, čime se sprečava i emisija 15 milijuna tona CO2 u okoliš. Ulaskom u EU, i Hrvatska će, dakako, biti obavezna izbaciti stare žarulje iz upotrebe, no postavlja se pitanje koliko su “ekološke” žarulje zaista ekološke.  


Haifa University u Izraelu već je prije objavilo istraživanje prema kojem štedne žarulje mogu rezultirati porastom raka dojke kod žena, budući da, za razliku od klasičnog žutog osvijetljenja kojeg daju stare žarulje,  imitiraju bijelo dnevno svjetlo, ometajući proizvodnju hormona melatonina u organizmu. Druge su ustanove, također, upozoravale na mogućnost da štedne žarulje potaknu i razvoj migrene, dok dermatolozi upozoravaju na porast kožnih problema.