NP SJEVERNI VELEBIT

Speleološka ekspedicija: ‘U njedrima Velebita otkrivene nove tajne, prolazi, meandri…’

Marin Smolčić

Foto PMF Zagreb

Foto PMF Zagreb

Istraživanja su izvedena u još 15 jama na području Hajdučkih i Rožanskih kukova u kojima je prisutan led i u ovo doba godine. Pronađeno je i desetak novih ulaza u jameNP Sjeverni Velebit bio je lokalitet dvotjedne međunarodne speleološke ekspedicije, odnosno jama Nedam u kojoj je u prvom dijelu ekspedicije u lipnju dosegnuta dubina od 1.335 metara, čime je nakon Jamskog sustava Lukina jama postala druga po dubini jama u Hrvatskoj. Pri tome je izvedeno vrlo zahtjevno izvlačenje istraživačke opreme iz jame kada su speleolozi morali prolaziti kroz uske kanale, meandre i vertikale te više dana neprekidno boraviti u jami.


Topljenje leda


Istraživanja su izvedena u još ukupno 15 jama na području Hajdučkih i Rožanskih kukova u kojima je često prisutan led i u ovo doba godine. Pronađeno je i desetak novih ulaza u jame, čija će se istraživanja nastaviti tijekom idućih ekspedicija. Speleološke ekipe jučer su napustile NP Sjeverni Velebit čija nam je ravnateljica Irena Glavičić Sertić pojasnila neke detalje ove speleo-odiseje.


– Osim otkrivanja novih prolaza u brojne jame, fokus ovih znanstvenih istraživanja bio je stalni led u nekim jamama. Na ovaj način se prati stanje u više jama. Ujedno je ustanovljeno da se u Lukinoj jami, koja je zadnje 22 godine bila na dubini oko 70 metara potpuno zatvorena s ledom, uslijed topljenja leda otvorio prolaz u dublje dijelove jame. Led, čija se starost procjenjuje na oko 400-500 godina, a na nekoliko lokacija i puno više, otapa se i u drugim jamama. Preliminarni rezultati istraživanja pokazuju poveznicu tih događanja s klimatskim uvjetima na Velebitu u zadnje dvije godine. Daljnja interpretacija opaženih pojava izvest će se u suradnji sa stručnjacima Centra za klimatološka istraživanja PMF-a Sveučilišta u Zagrebu.


Monitoring jama
Osim istraživanja utjecaja klimatskih promjena na stanje u podzemlju, izvodi se monitoring i inventarizacija dubokih jama i njihovih geoloških, bioloških, klimatskih svojstava. Pri tome se istražuju mogući drugi vanjski utjecaji na ove osjetljive krške ekosustave koji su važni zbog endemne velebitske faune i podzemnih voda koje se podzemljem Velebita kreću prema krškim izvorima, rekla nam je ravnateljica Glavičić Sertić.


Na ovoj ekspediciji Speleološkog odsjeka Planinarskog društva Sveučilišta Velebit pod vodstvom Gorane Perić sudjelovalo je 60 speleologa, uz podršku Nacionalnog parka Sjeverni Velebit i Komisije za speleologiju Hrvatskog planinarskog saveza.