Relevantno otkriće

Revolucionarna tkanina može zadržati toplinu ili hladnoću kada je to potrebno

Šarlota Brnčić

foto: REUTERS/David Swanson

foto: REUTERS/David Swanson

Grupa tekstilnih inženjera uspjela je razviti posebnu vrstu tkanine izrađene od ultra-tankih nanožicaMnoga zanimanja, od vatrogasaca do poljoprivrednih radnika, povezana su s vrućim ili hladnim okruženjima: na primjer, rad u hladnjačama, na klizalištu, u pekarama, ali i u mnogim drugim zanimanjima koje zahtijevaju od radnika česte prijelaze između različitih i ponekad ekstremnih temperatura.


Ove redovite promjene temperature su neugodne, mogu uzrokovati bolest ili čak ozljedu i zahtijevaju glomazno i ​​stalno mijenjanje odjeće.


No, sada su tekstilni inženjeri razvili tkaninu od ultra-finih nanožica djelomično napravljenu od materijala s faznom promjenom i drugih naprednih tvari, koje kombiniraju kako bi proizveli tkaninu koja može reagirati na promjene temperature kako bi ih zagrijala i ohladila.
Novi izum vrlo je učinkovita alternativa za ublažavanje stresa od vrućine do hladnoće kod radnika ili bilo koga tko doživi nagle promjene temperature.


To je tehnologija u nastajanju koja radi na tkaninama za upravljanje toplinom, jer mogu izravno upravljati temperaturom lokaliziranih područja oko tijela.


Takve tkanine koriste materijale s promjenom faze (PCM) koji mogu pohraniti i potom otpustiti velike količine topline kada materijal promijeni fazu (ili agregatno stanje, na primjer, iz krutog u tekuće).


Nažalost, tijekom raznih eksperimenata, krutost PCM-a spriječila je njihovu primjenu. Isprobano je nekoliko različitih strategija, uključujući mikrokapsulaciju.


Stoga su se istraživači okrenuli opciji zvanoj koaksijalno elektropredenje, metodi proizvodnje iznimno finih vlakana promjera reda nanometara kako bi proizveli tkaninu koja se može nositi s pravovremenim i drastičnim promjenama temperature.


Kako bi dodatno proširili raspon radnih okruženja u kojima bi se tkanina koristila i točnost toplinske regulacije, istraživači su uparili PCM materijal s dvije druge tehnologije osobne toplinske regulacije.


Kombinacija fotoosjetljivih materijala, onih koji reagiraju na prisutnost sunčeve energije, s PCM-ovima ponudila je mogućnost daljnjeg povećanja kapaciteta skladištenja energije od strane tkanine.


Istraživači sada imaju za cilj poboljšati prijelazna svojstva tkanine i razviti praktične i nosive primjerke ovog materijala.