Crveni planet

Prvi zvukovi s Marsa: Poslušajte što su snimili mikrofoni NASA-ina rovera Perseverancea

Portal Novi list, Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Rover je opremljen s dva mikrofona i NASA je danas podijelila prve zvukove s Marsa koje je snimio PerseveranceRover Perseverance američke svemirske agencije NASA-e u četvrtak je sletio na Mars, u duboki krater Jezero.


Rover na šest kotača nakon slijetanja je u odličnom stanju, a sad će na crvenom planetu provesti najmanje dvije godine.


Njegov zadatak? Bušenje obližnjih stijena u potrazi za znakovima života u prošlosti.
Naime, znanstvenici vjeruju da je krater Jezero, nazvan po mjestu u BiH, u dalekoj prošlosti, odnosno prije milijarda godina, bio divovsko jezero.


Gdje ima vode, postoji i mogućnost života, nadaju se voditelji ove misije iz NASA-e.


Prve audio snimke


Od njegova slijetanja s Perseverancea na Zemlju stiže gomila podataka, fotografija, ali, po prvi put i audio snimke.


Rover je opremljen s dva mikrofona i NASA je danas podijelila prve zvukove s Marsa koje je snimio Perseverance. Sa snimki je uklonjen šum koji je proizvodio sam rover. 


Uz prve zvukove s Marsa, NASA je objavila novu snimku slijetanja, kao i panoramu s trenutne lokacije rovera. Pogledajte.
 


Zadaće Perseverancea


U sedimentima delte koju će rover istraživati znanstvenici će tragati za znakovima bioloških promjena. Nakon obrade tog dijela delte rover bi trebao krenuti prema rubu kratera na kojemu su otkrivene sedimentne stijene koje na Zemlji dobro zadržavaju tragove bioloških aktivnosti.


Jezero je široko 45 kilometara i sadrži razne vrste stijena među kojima i glinu i sedimentne stijene koje mogu očuvati organske molekule koje bi mogle uputiti na nekadašnji život na crvenom planetu.


Perseverance će najzanimljivija otkrića upakirati u male posude i ostaviti na površini planeta, a NASA i Europska svemirska agencija ESA imaju plan vratiti te cilindre na Zemlju do kraja desetljeća.