Suskityrannus

Proglašena nova vrsta T-Rexa. Fosil je još prije dvadeset godina otkrio tinejdžer

Portal Novilist.hr

FOTO/Picryl

FOTO/Picryl

Tinejdžer koji je 1998. godine pronašao fosil, danas je profesor na fakultetu. Šesnaestogodišnji Sterling Nesbitt je 1998. godine pronašao fosil. Tinejdžer se pridružio ekspediciji u Novom Meksiku, kada je pronašao parcijalni ostatak malenog T-Rexa. Iskapanje je tada vodio paleontolog Doug Wolfe, prenosi Sky News.


Znanstvenici su proučavanjem fosila zaključili da pripada dinosauru visokom 0.9 metara do bokova, te dodatnih 2.7 metara do repa. Vjeruje se da je dinosaur težio između 20 i 40 kilograma, a usporedbe radi – odrasli T-Rex bi stigao do 8 tisuća kilograma, 6 metara visine i 12 metara dužine. 


Čitava dva desetljeća, istraživači nisu znali što su pronašli. Tim je prvo mislio da se radi o neotkrivenim ostatcima dinosaura sličnom velociraptoru. Na kraju se daljnjom analizom otkrilo da je u pitanju minijaturni rođak svima poznatog tiranousaura Rexa. 
Tinejdžer s početka teksta je danas doktor koji predaje na fakultetu Virginia Tech (Državno sveučilište i Institut za politehniku) i oduševljen je što se napokon doznalo što je otkrio.


„Nismo niti znali da se radi o rođaku tiranosaura.“, kaže dr. Nesbitt za Sky News.


Kao osoba koja ga je pronašla, Nesbitt je imao čast imenovanja dinosaura. Odlučio se za “suskityrannus”, sastavljeno od imenice „suski“ koja znači „kojot“ i latinske „tyrannis“ odnosno „kralj“.


Imenica „suski“ stiže iz narječja plemena Zuni, za koje Nesbitt kaže da imaju dozvolu samog plemenskog vijeća za korištenje.


„Suskityrannus nam daje uvid u evoluciju tiranosaura prije nego li su preuzeli planet“, dodaje Nesbitt.


Maleni je dinosaur živio prije 92 milijuna godina, tijekom Krede, posljednjeg razdoblja u mezozoiku.