
iStock
povezane vijesti
Japanski znanstvenici iznenadili su svijet novim otkrićem u borbi protiv raka. Poznata biljka stevia, naime, čija nam je glavna uloga do sada bila zaslađivanje napitaka bez kalorija, pokazuje neočekivani potencijal u liječenju jednog od najsmrtonosnijih oblika raka – raka gušterače.
Najnovije laboratorijsko istraživanje pokazalo je da fermentirana stevia može značajno povećati svoj antikancerogeni učinak i tako postati temelj za razvoj novih, prirodnih i selektivnih terapija protiv tumora.
Pancreas je iznimno težak za liječenje – simptomi se najčešće pojavljuju tek kada je bolest već uznapredovala, a uspješnost kemoterapije vrlo je niska. Tek manje od 10% oboljelih preživi pet godina nakon dijagnoze. Zbog toga znanstvenici širom svijeta traže sigurnije i učinkovitije spojeve biljnog podrijetla.
Ključ otkrića leži u postupku fermentacije. Stevia je i ranije pokazivala blagu antikancerogenu i antioksidativnu aktivnost, ali samo u visokim dozama. Japanski tim sa sveučilišta Hiroshima odlučio je steviu fermentirati s bakterijom Lactobacillus plantarum SN13T, poznatom iz fermentiranih namirnica kao što su jogurt ili kimchi.
Rezultat je bio spoj nazvan CAME (chlorogenic acid methyl ester), koji je u laboratorijskim uvjetima pokazao snažan učinak protiv stanica raka gušterače, dok su zdrave bubrežne stanice ostale gotovo neokrznute.
Detaljna analiza pokazala je da CAME blokira rast tumorskih stanica na određenoj fazi njihovog životnog ciklusa i snažno potiče apoptozu – programiranu smrt bolesnih stanica.
Istodobno aktivira gene koji potiču staničnu smrt te suzbija one koji pomažu rast i preživljavanje malignih stanica. S obzirom na selektivnost i snažan antioksidativni učinak fermentirane stevije, ovo otkriće bi moglo predstavljati prekretnicu u istraživanju prirodnih terapija protiv raka.
Važno je istaknuti da je istraživanje za sada provedeno samo in vitro – na stanicama u laboratoriju. Mnogi spojevi koji pokazuju snažan učinak na stanice ne uspiju kasnije u ispitivanjima na životinjama i ljudima zbog kompleksnosti organizma. Ipak, rezultati su vrlo ohrabrujući i otvaraju vrata daljnjim istraživanjima.