Neobičan fenomen

Pandemija unutar pandemije: zašto dio djevojčica koje “vise” na TikToku razvija tikove?

T.I.

Foto: iStock

Foto: iStock

Ova pandemija unutar pandemije - ili paralelne pandemije - pogađa djevojčice u dobi od 12 do 25 godina i ima nagli, brzi početak i bihevioralnih i glasovnih tikova. Istraživači također primjećuju da djevojčice kod kojih se razviju ti tikovi također pate od depresije, anksioznosti i povećanog stresaDruštvena mreža TikTok značajno je proširila broj korisnika tijekom globalne pandemije uzrokovene Covid-19 virusom. Po broju preuzimanja s trgovina aplikacija premašila je Facebook, WhatsApp i Instagram, a trenutačno bilježi više od milijardu mjesečno aktivnih korisnika koji prosječno na aplikaciji dnevno provedu čak 52 minute, dok kod mlađih od 15 godina to doseže i 80 minuta dnevno.


Kao i kod većine stvari, previše nečega obično ima negativne posljedice. Naime, liječnici u nekoliko zemalja izvještavaju o porastu broja tinejdžerica koje razvijaju tikove, a navodni krivac je upravo TikTok čija se korisnička baza u SAD sastoji se od gotovo jedne trećine djece u dobi između 10 i 19 godina.


Ova pandemija unutar pandemije – ili paralelne pandemije – pogađa djevojčice u dobi od 12 do 25 godina i ima nagli, brzi početak i bihevioralnih i glasovnih tikova. Istraživači također primjećuju da djevojčice kod kojih se razviju ti tikovi također pate od depresije, anksioznosti i povećanog stresa. Studija objavljena u časopisu stranici International Parkinson and Movement Disorder Society otkriva da ove mlade djevojke ne pate od Touretteovog sindroma, koji u prosjeku ima 4-5 osoba na svakih 10 tisuća ljudi, već od poremećaja poznatog kao funkcionalni poremećaj kretanja (FMD)p. FMD može imati okolišne ili psihološke uzroke, za razliku od Touretteovog sindroma, koji dolazi od urođenog neurološkog poremećaja, najčešće kod dječaka.
Nema nacionalnih ili međunarodnih podataka o opsegu problema, no The British Medical Journal istaknuo je 60-postotno povećanje dijagnoza tika kod mladih djevojčica u odnosu na prije pandemije, dok je The Wall Street Journal izvijestio da neki medicinski centri vide i do 10 puta više od uobičajenih slučajeva tikova. Prije pandemije, centri su viđali jedan ili dva slučaja mjesečno, ali sada neki kažu da ih imaju između 10 ili 20 mjesečno.


Dok su liječnici istraživali ovaj čudan porast pojave tikova, ne samo da su otkrili da su djevojčice česte korisnice TikToka, već i slijede iste influencere na platformi – djevojke i mlade žene s tikovima koje svoje Tourette simptome dijele na društvenim mrežama kako bi podignule svijest o tom poremećaju. Zapravo, postoji cijela TikTok subkultura poznata kao “TicTok” posvećena dijeljenju iskustva nošenja s tikovima, a gledanost ovih videozapisa više se nego udvostručila tijekom prvih mjeseci pandemije.


Istraživači zaključuju da je paralelna pandemija razvoja tikova kod mladih djevojaka primjer fenomena poznatog kao masovna sociogena bolest ili oblik masovne histerije. Djeluje na način sličan iskustvu iznenadne želje za kašljem nakon što ste čuli jednu ili više osoba kako kašlju. Slično je je i sa zijevanjem. Povijesno gledano, ovo nije prvi put da se takva pojava dogodila. Postoji dobro dokumentiran slučaj plesne manije koja je zahvatila Europu tijekom srednjeg vijeka, te slučaj časnih sestara u samostanu koje nisu mogle prestati mijaukati poput mačaka. Također, 1960 -ih, 14 škola u Tanzaniji privremeno je zatvoreno kao odgovor na širenje nekontroliranog smijeha među učenicima.


Neki istraživači vjeruju da postoji podskup ljudi koji su posebno osjetljivi na sugestije. Vrste tikova koje mlade djevojke razvijaju gledajući TikTok video zapise ne reagiraju na lijekove, ali umjesto toga, medicinski stručnjaci naglašavaju važnost identificiranja temeljnih uzroka kao što su stres, depresija i anksioznost, kao i čimbenike koji doprinose, uključujući izloženost video zapisima oboljelih od tikova na društvenim mrežama.


U cijeloj priči donekle je pozitivna činjenica da se ti poremećaji mogu liječiti. Liječnici su predložili djeci da se odmore od društvenih mreža, a roditeljima savjetovali nešto veći nadzor video zapisa koje njihova djeca gledaju. Osim toga, ako dijete ima tikove koji ometaju svakodnevni život, roditelji bi trebali potražiti pomoć stručnjaka.