Zabrinjavajući rezultati

Novo istraživanje sugerira da je gotovo trećina odraslih Amerikanaca bila ili je ovisna o opiodima, lijekovima za bolove

T.I.

Foto: iStock

Foto: iStock

Podaci sa svih strana SAD-a pokazuju da se ta zemlja zapravo bori s epidemijom, posebno kad su u pitanju lijekovi koji sadrže fentanil, vrlo jak sintetski opioidni analgetik, odnosno lijek protiv bolovaPrema novom istraživanju KFF-a, agencije za istraživanje zdravstvenih pitanja, od deset Amerikanaca otprilike tri su bila ovisna o opiodima, odnosno lijekovima protiv bolova, ili su imala člana obitelji koji je bio ovisan.


Dodatni je problem što je samo četvrtina takvih izjavila da su za svoju ovisnost dobili medicinsku pomoć. Njihova ovisnost se ne liječi iz financijskih razloga povezanih s cijenom zdravstvenog osiguranja i tretmana, ali i socioloških.


Autori istraživanja koje je provedeno tijekom srpnja na reprezentativnom uzorku od 1300 ljudi, New York Timesu koji je objavio priču, izjavili su da rezultati možda nisu sasvim točni, da je situacija možda još i gora jer mnogi ljudi nisu spremni ni sebi, a kamoli drugima priznati da imaju problem, posebno kad je riječ o „legalnim“ opiodima, a ne nelegalnim supstancama poput heroina i kokaina.
Podaci sa svih strana SAD-a pokazuju da se ta zemlja zapravo bori s epidemijom, posebno kad su u pitanju lijekovi koji sadrže fentanil, vrlo jak sintetski opioidni analgetik, odnosno lijek protiv bolova koji je jači pedesetak puta od heroina i opasan po život ako se s njim pretjera.


Umiranje od prevelikih doza lijekova koji se mogu prepisati na recept, doduše i nažalost, nisu novost. Od Elvisa Presleya i Judy Garland, preko Michaela Jacksona, do Princea i Toma Pettyja, od kojih posljednja dvojica umrla od slučajnih prevelikih doza fentanila, ova pošast zahvaća sve, od blagajnica u Valmartu do zvijezda svjetskog glasa.


Koliki je to problem, izvrsno ilustrira crna statistika iz San Francisca. Prošli mjesec je tamo zabilježeno 71 predoziranje supstancama bilo koje vrste sa smrtnim ishodom, računajući tu i heroin. Od tih 71, čak 62 osobe umrle su od prevelike doze fentanila. U toj statistici teško je odrediti tko je umro zato jer je uzeo slučajno preveliku dozu lijeka s fentanilom jer je patio od objektivnih bolova, a koliko je onih koji su fentanil, koji je jeftin i nevjerojatno jak, koristili za namjerno „šlagiranje“.