Černobil

Nova knjiga o Černobilu upozorava da nas nuklearna katastrofa iz 1986. godine “još uvijek ubija”

Portal Novilist.hr

FOTO/Pripyat, Pixabay

FOTO/Pripyat, Pixabay

Istraživanja za knjigu su trajala više od četiri godine, a uključila su 27 arhiva iz Europe, Amerike i bivšeg Sovjetskog Saveza.Znanstvenica Kate Brown s Instituta za tehnologiju (MIT) navodi da je stvaran broj smrti u Černobilu zataškan. Istraživala je utjecaj radijacije iz najveće nuklearne katastrofe u povijesti čovječanstva. Prema njezinoj knjizi, nuklearna je katastrofa zaslužna za povećanje ukupnog broja oboljelih od raka na globalnoj razini. 


U knjizi navodi da su istraživači i predstavnici Ujedinjenih Naroda, Crvenog križa i Svjetske zdravstvene organizacije zataškali dokaze o tisućama ljudi koji su umrli kao rezultat katastrofe koja se dogodila 1986. godine. 


U vrijeme černobilske katastrofe bilo je općeprihvaćeno od strane znanstvenika, da će nesreća rezultirati s ukupno 200 smrti u periodu od 80 godina. Brown u knjizi opovrgava te navode i piše: “Međunarodni su znanstvenici sakrili dokaze o epidemiji raka među djecom”. 
FOTO/Wikipedia


FOTO/WikipediaBrown vjeruje da bi porast oboljelih raka mogao biti povezan s černobilskom katastrofom. Navodi da vlade i stariji službenici u nuklearnoj industriji nisu htjeli preuzeti odgovornosti ili biti ispitani u svezi drugih radioaktivnih incidenata. Brown se bavi i teorijom oko akademika za koje vjeruje da nisu htjeli sakriti činjenice, ali su na to bili primorani jer su mnogi utjecajni znanstvenici “imali puno veće radioaktivne kosture u ormaru od testiranja nuklearki”, prenosi The Sun. 


“Minimaliziranje dosadašnjih brojki i trenutne zdravstvene posljedice černobilske katastrofe, omogućilo je svojevrstan zaklon za nuklearne moći da izbjegnu tužbe i neugodna istraživanja 90-ih godina”. Brown je također kritizirala i mnoge starije znanstvenike, jer nisu priznali da je nuklearna radijacija užasno otrovna i samim time nisu osigurali adekvatnu zaštitu ili podršku ljudima koji su možda još uvijek zaraženi. 


FOTO/Wikipedia


FOTO/WikipediaKnjiga opisuje i da je prag za legalno dozvoljenu količinu zračenja u proizvodima koji se izvoze u SAD iznenađujuće visok i može biti opasan. Autorica je opisala i što su radnici nuklearne elektrane, kao i lokalno stanovništvo, vidjeli i iskusili kad se dogodila eksplozija. Jedan dio knjige otkriva da je radnicima koji su čistili nuklearni otpad, od strane sovjetskih liječnika savjetovano da piju votku. Namet je opravdan tvrdnjom da će tako simulirati jetru i očistiti tijelo od zračenja, prenosi The Sun. 


Autorica Brown procjenjuje da bi stvarna brojka smrtnih slučajeva mogla samo za Ukrajinu, u proteklih trideset godina, iznositi 150.000. Knjiga završava pozivanjem autorice na utjecaj nuklearne radijacije na ljudsko zdravlje, kao i da se ponovno procjene činjenice koje okružuju priču černobilske katastrofe.