Opasnost iz rijeka

Nakon plastike, antibiotici: Studija pokazuje opasne razine zagađenja rijeka diljem svijeta

Portal Novilist.hr

Foto Reuters

Foto Reuters

Najveća studija do sada pronašla je tragove antibiotika u trećini testiranih rijeka u sedamdeset i dvije države.Na stotine rijeka diljem svijeta, od Temze do Tigrisa, zagađeno je visokim razinama antibiotika, kaže do sada najveća svjetska studija o ovoj temi, a prenosi Guardian.


Zagađenje antibioticima je jedno od ključnih načina na koji bakterije razvijaju otpor prema njima čime ih čine neefektivnima prilikom korištenja.


„Mnogo otpornih gena koje vidimo u ljudskim patogenima stiže od okolišnih bakterija.“, kaže profesori William Gaze, mikrobiološki ekolog sa Sveučilište Exeter.
UN je prošlog mjeseca objavio da je „porast bakterija otpornih na antibiotike svjetski zdravstveni hitni slučaj koji bi do 2050. godine mogao ubiti deset milijuna ljudi“, prenosi Guardian.


Najzagađenija rijeka na našem kontinentu je Dunav, druga najveća rijeka u Europi. Čak je osam posto testiranih rijeka u Europi zagađeno iznad dozvoljenih granica.


Zagađena je i Temza, i to mješavinom pet različitih antibiotika, od kojih najviše ciprofloksacinom koji se koristi za liječenje kožnih infekcija i urinarnog trakta.


“Čak i malena koncentracija koju vidimo u Europi, može povećati prijenos otpornih gena u ljudske patogene“, upozorava Gaze.


FOTO/Temza, Pixabay


FOTO/Temza, PixabayTestirano je 711 mjesta u 72 različite države, a antibiotici su pronađeni u 65 posto testiranih. Na 111 mjesta, koncentracija je u skladu sa sigurnosnom dozvoljenom razinom, a najgori slučajevi su tristo puta iznad spomenute razine.


Siromašnije su zemlje više pogođene zagađenjem koncentracije antibiotika, posebno u Africi i Aziji. Najgori je slučaj u Bangladešu gdje je metronidazol (koji se koristi za liječenje vaginalnih infekcija) pronađen u koncentraciji tristo puta većoj od dozvoljene.


Neadekvatno odlaganje otpada i loša infrastruktura kanalizacije, te bacanje otpada direktno u rijeke, rezultiralo je visokom razinom antibiotika u rijekama Kenije.


„Poboljšanje sigurnosnog menadžmenta u zdravstvu, kao i higijene u siromašnijim zemljama, ključno je u borbi protiv antimikrobne rezistencije.“, kaže Helen Hamilton, analitičarka zdravstva i higijene iz humanitarne britanske udruge „Water Aid“.


Istraživački tim planira istražiti okolišne utjecaje zagađenja antibioticima na ribe, alge i beskralježnjake. Očekuju ozbiljne posljedice jer je „razina zagađenja u nekim kenijskim rijekama toliko visoka da ribe ne mogu preživjeti“, prenosi Guardian.