Antička uporaba droge

Najnoviji nalazi ukazuju da se marihuana u Kini pušila 500 godina prije Krista

P. N.

Foto: Reuters

Foto: Reuters

"Ova studija je važna za razumijevanje antičke uporabe droga", rekao je Spengler, dodajući kako sada dokazi ukazuju na široku geografsku raspodjelu upotrebe marihuane u drevnom svijetuWASHINGTON Kemijski ostaci marihuane pronađeni su u tamjanskim plamenicima koji su se očigledno koristili tijekom pogrebnih obreda na planinskom području u zapadnoj Kini oko 500 godina prije Krista, pružaju možda najstariji dokaz pušenja kanabisa.


Znanstvenici su izjavili kako su dokazi pronađeni na 10 drvenih žeravica s kamenjem koje su otkrivene u osam grobnica u mjestu Jirzankal u planinama Pamir u kineskoj regiji Xinjiang. Grobovi su također sadržavali ljudske kosture i artefakte, uključujući i vrstu harfe koja se koristila pri drevnim pogrebima i žrtvenim ceremonijama.


Istraživači su na nalazištu pronašli višu razinu THC-a, glavnog psihoaktivnog sastojka biljke, što ukazuje na to da je odabrana zbog svojih svojstava koja mijenjaju stanje uma.
“Možemo početi sastavljati sliku pogrebnih obreda koji su uključivali vatru, ritmičku glazbu i halucinogene dimove, a sve je to trebalo voditi ljude u izmijenjeno stanje uma”, napisali su istraživači u studiji objavljenoj u časopisu Science Advances.


Yimin Yang, arheološki znanstvenik sa Sveučilišta Kineske akademije znanosti, ujedno i vođa studije, nazvao je nalaze najranijim nedvosmislenim dokazom upotrebe marihuane zbog njenih psihoaktivnih svojstava, piše Reuters.


“Vjerujemo da su biljku pušili kako bi izazvala određenu razinu psihoaktivnog učinka, iako te biljke ne bi bile tako moćne kao mnoge moderne kultivirane sorte”, kazao je Robert Spengler, direktor Instituta za znanost iz laboratorija Max Planck u Njemačkoj.


“Mislim da ne treba čuditi da su ljudi imali dugu, intimnu povijest s kanabisom, kao što su imali sa svim biljkama koje su na kraju postale pripitomljene”, dodao je Spengler.


Marihuana se u drevnim vremenima nije pušila na isti način kao i danas, udisala se dok je gorjela. Kanabis, jedan od najčešće korištenih psihoaktivnih lijekova u današnjem svijetu, izvorno je korišten u drevnoj istočnoj Aziji za izradu tekstila.


Herodot, drevni grčki povjesničar, pisao je oko 440. godina prije Krista o ljudima koji udišu dim marihuane u šatoru dok biljka gori u zdjeli s vrućim kamenjem.


“Ova studija je važna za razumijevanje antičke uporabe droga”, rekao je Spengler, dodajući kako sada dokazi ukazuju na široku geografsku raspodjelu upotrebe marihuane u drevnom svijetu.