Svečana sjednica

Na Pomorskom fakultetu u Rijeci otvoren Laboratorij virtualne i proširene stvarnosti

Marinko Glavan

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

U povodu blagdana Svetog Nikole održana svečana sjednica Pomorskog fakulteta u RijeciUoči blagdana Svetog Nikole, zaštitnika pomoraca, danas je održana svečana sjednica Vijeća Pomorskog fakulteta u Rijeci, na kojoj je dekanica Ana Perić Hadžić okupljenim bivši i sadašnjim zaposlenicima fakulteta i studentima prikazala sve važnije aktivnosti u proteklih godinu dana.


U sklopu sjednice dodijeljene su Dekanove nagrade najuspješnijim studentima prijediplomskih i diplomskih studija, kao i priznanja i zahvalnice profesorima koji su doprinijeli radu i razvoju Pomorskog fakulteta.


Što nudi novi laboratorij?


Nakon sjednice, svečano je otvoren Laboratorij virtualne i proširene stvarnosti, novo ulaganje u podizanje kvalitete obrazovanja studenata i pomoraca na Pomorskom fakultetu.

Laboratorij je, kako je istaknuto na otvaranju, opremljen hardverom i pripadajućim softverskim rješenjem za simulaciju virtualne i proširene stvarnosti, odnosno za računalno simulirano okruženje koje se putem računalno stvorene trodimenzionalne okoline prikazuje na stereoskopskom zaslonu korisnika te mu omogućuje bolji i intenzivniji doživljaj situacije.


Korisnici će u laboratoriju imati priliku zakoračiti u virtualnu brodsku strojarnicu, uz mogućnost interakcije u stvarnom okruženju, obogaćenom virtualnim sadržajem i informacijama.


Dekanica Perić hadžić je, govoreći o uspjesima i rezultatima Fakulteta u zadnjih godinu dana naglasila iskorak u obrazovnom dijelu, u kojemu je pokrenut novi specijalistički poslijediplomski studiju.– Riječ je o studiju Upravljanje održivim razvojem nautičkog turizma, pokrenutom u suradnji s Fakultetom za hotelski i turistički menadžment. Imamo veliki broj tečajeva izobrazbe pomoraca koji svake godine raste, pti čemu imamo sve veći broj polaznika iz cijelog svijeta.


I tu smo napravili iskorak, s novim tečajevima, a u području znanosti smo standardno dobri, prijavili smo više projekata, za koje nam je odobreno financiranje u iznosu od 400 tisuća eura, a sad nam slijede još dva projekta od kojih će svaki biti sufinanciran iznosom od 400 tisuća eura, kaže dekanica.


Promocija u svijetu


U proteklih se godinu dana Pomorski fakultet, dodaje, snažno promovirao u svijetu, kroz Međunarodni odbor pomorskih učilišta, u kojemu fakultet predsjeda odborom za financije, a ima i predstavnika u odboru za istraživanje.Upravo na međunarodnom tržištu Perić Hadžić vidi budućnost Pomorskog fakulteta. Odgovarajući na pitanje kako se Fakultet suočava s problemom sve manjeg broja maturanata srednjih škola koji žele upisati studij, koji ne pogađa samo Pomorski, nego i većinu drugih fakulteta, istaknula je kako rješenje tog problema vidi u pokretanju nastave na engleskom jeziku, čime bi fakultet trebao privući veći broj stranih studenata.– To je velik problem, s kojim se već sada ozbiljno bavimo, promoviranjem fakulteta i pomorskih zanimanja ne samo u krajevima uz more, već i u kontinentalnoj Hrvatskoj. Nadoknađujemo broj studenata i većim brojem studenata na specijalističkim studijima, ali sigurna sam da je dugoročno rješenje prelazak na nastavu na engleskom jeziku, pogotovo u pomorskim studijima, jer engleski je jezik svjetskog pomorstva.


Hoće li se to dogoditi u ovom mom mandatu, nisam sigurna, ali to je budućnost i internacionalizacija koju ne možemo izbjeći. Problem je za sad to što nas sustav, s jedne strane, potiče da primamo strane studente, ali s druge strane stranim studentima nije omogućeno osiguravanje smještaja, zdravstveno osiguranje, a problem je i sustav viza, jer smo mi u prvom redu privlačni studentima iz Azije i Afrike, kaže Perić Hadžić.


Prve reakcije? Više nego pozitivne!


Novi Laboratorij virtualne i proširene stvarnosti predstavio je Goran Vukelić, profesor tehničke mehanike na Zavodu za brodsko strojarstvo, ističući kako su prve reakcije studenata, ali i iskusnih pomoraca koji su ga imali prilike testirati, više nego pozitivne.– Riječ je o virtualnoj brodskoj strojarnici, pri čemu korinici laboratorija nose VR naočale, a kreću se po pokretnoj traci koja se pomiče u svim smjerovima. U laboratoriju simuliramo požar strojarnice, u više scenarija, pri čemu pratimo reakcije studenata.


Sve to se odvija u uvjetima najbiližim mogućim stvarnosti, pri čemu smo i u postupku nabave posebnih jakni koje će čak simulirati i porast temperature, kako se osoba približava požaru. Laboratorij će krenuti s radom za tjedan dana, rekao je Vukelić.


Dobitnici priznanja


Nagrađeni studenti prijediplonskih studija su Mislav Olić, Luka Rogović, Josipa Baković i Matea Premec, dok su na diplomskom studiju nagrade dobili Maurizio Bujanović, Matija Šarić, Dominik Zahirović i Iris Turkalja.


Od nastavnika priznanja su primili Đani Šabalja, Damir Zec, Edvard Tijan, Davor Šakan, Alen Jugović i Ivan Panić.