SVEČANOST 

Medicinski fakultet u Rijeci obilježio 68. godišnjicu: Sinonim za kvalitetu nastave

Ingrid Šestan Kučić

Foto Mateo Levak

Foto Mateo Levak

Svečana sjednica Fakultetskog vijeća jedna je u nizu tridesetak aktivnosti kojima će biti obilježeni Dani fakulteta i obljetnicaNajveći, najstariji, ali i po mnogočemu najbolji – tako je prorektor za financije i poslovanje Sveučilišta u Rijeci prof. dr. Davor Vašiček na današnjoj svečanoj sjednici Medicinskog fakulteta ocijenio tu visokoškolsku ustanovu.


Dodajući da se radi o sastavnici bez koje sveučilište danas ne bi bilo ono što je, prorektor je ustvrdio da se radi o renomiranoj i afirmiranoj znanstvenoj ustanovi, naglasivši da fakultet ne čine zgrade i tehnika, nego ljudi te se osvrnuo da društvenu odgovornost ustanove, obrazovanje liječnika te znanstvenika.


Svečana sjednica Fakultetskog vijeća tek je jedna u nizu tridesetak aktivnosti kojima će Medicinski fakultet ove godine obilježiti Dane fakulteta i 68. godišnjicu postojanja.
Osvrćući se na proteklu akademsku godinu dekan, prof. dr. Goran Hauser, istaknuo je da je godina bila bogata i izazovna.


Uspješna godina


Poseban je naglasak stavio na prvu međunarodnu konferenciju o učenju i poučavanju u medicinskoj edukaciji koja je okupila sve relevantne dionike iz područja medicinske edukacije iz Europe i svijeta.


Foto Mateo Levak Goran Hauser / Foto Mateo Levak


– Nakon te konferencije ime našeg fakulteta skoro pa postaje sinonim za kvalitetu medicinske nastave, kazao je dekan. Dodao je i da je godinu obilježio reizbor dekana, a osvrnuo se i na uspješnost studija medicine na engleskom jeziku koji sva upisna mjesta popuni već u ljetnom roku te će sutra biti promovirana prva generacija diplomanata.


Fakultet je i u znanosti bio na uobičajeno visokoj razini, dobiveni su novi projekti, prvi doktoranti Doktorske škole na svim smjerovima stekli su doktorate, objavljeno je ukupno 298 znanstvenih radova, što je nešto malo više nego prethodne godine, a radilo se i na infrastrukturi.


Koraci u budućnost


– Nabavili smo »Anatomage« virtualni anatomski stol. Prvi smo Medicinski fakultet u Hrvatskoj koji nastavu obavlja na ljudskim preparatima, ali i na virtualnom anatomskom stolu.


Doprinos nabavci stola dali su Sveučilište te Fakultet dentalne medicine i Fakultet zdravstvenih studija, koji su također poduprli ovu našu ideju, a studenti tih fakulteta također će koristiti prednosti ovakve edukacije, najavio je prof. dr. Hauser.


Najavio je i dolazak pokretnog kabineta za snimanje nastavnog materijala, a početkom iduće godine realizirat će se i zelena tranzicija.


– Ugradnjom solarnih panela očekujemo značajno smanjenje troškova električne energije koja je naš glavni energent. Ono što nas brzo čeka je i preseljenje naše djelatnosti – patologije u prostore nove bolnice, najavio je dekan.


Tu će biti smještene nove predavaonice i radilišta za studente i nastavnike, a zaključujući kako su studenti kroz svoje udruge i udruženja iznimno aktivni, dekan je istaknuo i da sudjeluju u radnim skupinama Ministarstva zdravstva te kreiraju svoju budućnost.


Priznanja i plakete najboljima


U sklopu svečanosti danas su dodijeljena priznanja i plakete najboljim studentima, a dekan je nagrade uručio Martini Linić, Donni Karan, Ivanu Smojveru, Nataliji Frančin, Niki Kirinčiću, Andriji Despotoviću, Toniju Bunčiću, Marinu Talajiću, Ivoni Hrastić, Ani Kurbanović, Nini Smoković, Klari Pauletić, Ivoni Teković, Lani Rođak, Lauri Manin, Vilmi Grbas, Martini Zdjelar te Doris Franjković.


Nagrađeni su i studenti studija medicine na engleskom jeziku Maximilian Wechsler, Xenia Forst, Jelena Reider, Sarah Katharina Brückner, Alistair George Powell i Franziska Sabine Lohmann.


Za izniman doprinos studentskom aktivizmu nagrade su uručene Lari Brdar, Eugenu Caru i Mariju Rumori, dr. sc. biomed. Prve doktorice znanosti studijskih programa Doktorske škole su Melani Sigler Zekanović, Mia Krapić, Tihana Zibar Belašić i Kata Ivanišević.


Priznanje za najboljeg nastavnika na studiju medicine uručeno je izv. prof. dr. Valteru Stembergi, a na studiju sanitarno inženjerstvo izv. prof. dr. Mirni Petković Didović.


Na temelju rezultata studentskog vrednovanja kolegija i nastavnika priznanje za najbolju katedru dobila je Katedra za dermatovenerologiju, a najbolje ocijenjena nastavnica na toj katedri je dr. Marijana Vičić, dok je najbolja administratorica na toj katedri Janja Komljenović.


Priznanja najbolje ocijenjenim nastavnicima uručena su i izv. prof. dr. Nini Perezi, prof. dr. Tei Schnurrer-Luke-Vrbanić, naslovnoj asistentici Katarini Božić, izv. prof. dr. Marku Zeliću te doc. dr. Tomislavu Prpiću, dok su priznanja kao najboljim mladim znanstvenicima uručena Karlu Mladeniću i Valentinu Račkom.