FDA

Koronavirus treba liječiti kombinacijom nekoliko lijekova. No znanstvenici tvrde da pristup mora biti individualan

Hina

Reuters

Reuters

Istraživanje, kojim je obuhvaćeno proučavanje 30 različitih dosad primjenjivanih lijekova, upućuje na zaključak da bi u raznim fazama bolesti mogle biti učinkovite i različite terapijeLiječenje osoba zaraženih koronavirusom najvjerojatnije zahtijeva kombiniranje antiviralnih, protuupalnih i ostalih lijekova s individualno prilagođenom terapijom svakome pacijentu, mišljenje je tima stručnjaka američke Uprave za hranu i lijekove (FDA).


»Kako sve više rezultata kliničkih ispitivanja postupno postaje dostupno znanstvenicima, sve je jasnije da vjerojatno ne postoji samo jedan čarobni pristup liječenju pacijenata oboljelih od covida-19 te moramo primjenjivati kombinaciju nekoliko mjera koje će djelovati na ključne čimbenike covida-19«, napisali su znanstvenica Montserrat Puig i njezini kolege u izvješću objavljenom u časopisu Frontiers of Immunology (Granice imunologije).


»Sve dok nam ne budu dostupni cjepivo i lijekovi namijenjeni liječenju covida-19, vjerojatno ćemo terapiju morati prilagođavati svakome pacijentu zasebno. Dosadašnja praksa nam, iz dana u dan ukazuje na to da SARS-CoV-2 različito djeluje na razne pacijente te da na ishod bolesti utječu brojni čimbenici«, ističu autori studije, a prenosi CNN.
Istraživanje, kojim je obuhvaćeno proučavanje 30 različitih dosad primjenjivanih lijekova, upućuje na zaključak da bi u raznim fazama bolesti mogle biti učinkovite i različite terapije.


U početnom stadiju bolesti, vjerojatno bi bilo dovoljno primijeniti liječenje čiji je cilj onemogućiti prodor virusa u stanice, kao i njegovo razmnožavanje, kazala je Puig, dodavši da bi u pacijenata s težim simptomima bolesti bilo važnije i učinkovitije potaknuti odgovor imunosnog sustava u borbi protiv virusa.


Zasad nije odobren nijedan lijek kao terapija namijenjena isključivo liječenju zaraze koronavirusom, premda je Uprava za hranu i lijekove dopustila upotrebu antiviralnog lijeka remedesivira u hitnim slučajevima.