Oprez!

Jeste li ikada naišli na ružičasta jajašca? Izgledaju fascinantno, ali su izuzetno opasna

P. N.

Foto Twitter

Foto Twitter

Mogu se naći na granama stabala, na tankim biljnim stabljikama, ali i u travi ili na kamenju, obično u blizini izvora vodeNjihov izgled može izgledati bezopasno, neobično, ali i fascinantno. Iako mogu izgledati kao slatkiši ili loptice za borbu protiv stresa, ružičasti želatinozni grozdovi koje vidite na ovoj fotografiji su jajašca. Riječ je o jajašcima životinjske vrste koja je u Europskoj uniji proglašena opasnom.


Mogu se naći na granama stabala, na tankim biljnim stabljikama, ali i u travi ili na kamenju, obično u blizini izvora vode. A kad se otvore, daju život velikom broju primjeraka životinje koja je opasna, ne toliko za ljude koliko za poljoprivredu. Riječ je o  pužu jabučaru, javlja La Stampa.


Puž jabučar


To je slatkovodni mekušac iz roda Pomacea koji može biti vrlo štetan za usjeve riže i vodene ekosustave. Invazivna je to vrsta porijeklom iz Južne Amerike koja, unatoč tome što je vodena, ima sposobnost disanja izvan vode, upravo tamo gdje polaže ova karakteristična jajašca kojima je potrebno oko 40 dana da se otvore.
Poznat pod znanstvenim imenom Pomacea spp, a pripada obitelji Ampullariidae.


Unatoč tome što su tako upadljivi, velika sreća ovih puževa i njihovih ličinki je da ne privlače  grabežljivce. To ih čini vrlo opasnim štetočinama, također zbog njihove proždrljivosti i otpornosti. Prehrana im se uglavnom sastoji od vodenih i kopnenih biljaka, algi, biljnih ostataka i povremeno životinjskih ostataka, ali mogu preživjeti nekoliko mjeseci bez hranjenja, unatoč tome što su vrlo veliki kao odrasle jedinke.Zakonodavstvo Europske unije EU-a proglasilo je puža jabučara štetnim organizmom te naložilo da im se nametne tzv. karantena.


“U slučajevima kada se puževi jabučari nađu u poljima i vodotocima, sve države članice EU-a moraju uspostaviti razgraničena područja kako bi iskorijenile te organizme i osigurale intenzivno praćenje kako bi se provjerila njihova prisutnost”, stoji u europskoj direktivi. Ukratko, bitno je o tome odmah obavijestiti nadležna tijela, odnosno nacionalnu ili regionalnu fitosanitarnu službu.Pomacea je porijeklom iz Južne Amerike, ali s vremenom je uspjela kolonizirati Aziju, kao i Sjedinjene Države. Onda je došao red na Europu. Prvi primjerci pronađeni su u Španjolskoj (Katalonija) 2010. godine, javlja MSN.


Obično se nazivaju puževi jabučari zbog vrlo kuglaste ljuske, koja zapravo može narasti do veličine jabuke. Zapravo, ne nedostaje primjeraka koji dostižu i do 15 centimetara u promjeru. Jednom kada jaja  puknu, mladi rastu vrlo brzo. Stoga je potrebno intervenirati što je prije moguće kako bi se zaustavila šteta.