Glavna tema "Boje"

Jednostavna, pristupačna i svakodnevna znanost: Otvoren 17. Festival znanosti u Rijeci

Ingrid Šestan Kučić

Festival znanosti će ugostiti i interaktivnu izložbu u organizaciji Centra za promociju nauka iz Beograda i Prirodoslovnog muzeja Rijeka, a riječ je o izložbi »Ineligencija biljaka« koja će se moći razgledati 8. travnja u 17 sati u Prirodoslovnom muzeju.U organizaciji Udruge Zlatni rez i suorganizaciji Sveučilišta u Rijeci u ponedjeljak je otvoreno 17. izdanje Festivala znanosti čija je ovogodišnja glavna tema »Boje«, a prema najavama predsjednice organizacijskog odbora izv.prof.dr. Vedrane Mikulić Crnković do kraja tjedna na više od 30 lokacija održat će se 170 događanja u kojima ove godine sudjeluje rekordan broj sveučilišnih sastavnica, njih 15.


– Osim velikog broja sastavnica Sveučilišta u manifestaciju su se uključila 22 vrtića s 500 predškolaca, kao i 17 škola, kazala je Mikulić Crnković.


Ujedno je iz bogatog programa manifestacije izdvojila današnji Otvoreni dan sveučilišnih odjela u okviru kojeg će se samo danas održati pedestak događanja, a do kraja tjedna svoja vrata će otvoriti i Građevinski te Pomorski fakultet, kao i Državni hidrometeorološki zavod – Pomorski meteorološki ured Rijeka.
Festival znanosti će ugostiti i interaktivnu izložbu u organizaciji Centra za promociju nauka iz Beograda i Prirodoslovnog muzeja Rijeka, a riječ je o izložbi »Ineligencija biljaka« koja će se moći razgledati 8. travnja u 17 sati u Prirodoslovnom muzeju.


Uz tu ustanovu brojna događanja, kao što su radionice i predavanja, svakodnevno će se održavati i u Astronomskom centru Rijeka, Kampusu te HKD-u na Sušaku, a do kraja tjedna svakog dana od 12 do 14 sati organizirat će se i »Znanost na Korzu«.


Navodeći kako Festival svake godine okuplja sve više sudionika, događaja i donosi sve više inovativnosti rektorica Sveučilišta u Rijeci, prof.dr. Snježana Prijić Samaržija je na  otvorenju upozorila da je u današnje vrijeme kulture ignorancije popularizacija i promocija znanosti potrebnija više nego u bilo kojem trenutku u prošlosti.


Na potrebu popularizacije znanosti osvrnuo se i zamjenik primorsko-goranskog župana Petar Mamula istaknuvši da su znanost i obrazovanje nešto što treba posebno mjesto, dok je zamjenik riječkog gradonačelnika Marko Filipović kao jednu od vrijednosti Festivala znanosti izdvojio činjenicu da se radi o manifestaciji koja znanost čini jednostavnom, pristupačnom i svakodnevnom zaključivši da se Festival u Rijeci ukorijenio.