Nova saznanja

Je li tvar iz psihodeličnih gljiva budućnost u liječenju teških simptoma depresije?

T.I.

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Psilocibin je ekstrahiran iz psihodeličnih, odnosno „magičnih gljiva“ koje se obično koriste u nemedicinske svrhe, za rekreativno drogiranje i eksperimentiranje s halucinogenim stanjimaJe li psihodelična tvar psilocibin rješenje za teške oblike depresije? Sudeći prema studija provedenoj u medicinskoj školi Johns Hopkins sveučilišta, možda smo na pragu novih načina liječenja i smirivanja simptoma ove sve dominantnije bolesti modernog doba.


Kako prenosi Medical Xpress, američki znanstvenici su grupi odraslih pacijenata davali male doze psilocibina i uz potpornu psihoterapiju došli do prilično revolucionarnih rezultata u kratko vrijeme. U četiri tjedna terapije većina sudionika osjetila je veliko smanjenje simptoma, a polovica je postigla remisiju


U studiji odraslih s velikom depresijom, istraživači Johns Hopkins Medicine izvještavaju da su dvije doze psihodelične tvari psilocibin, dane uz potpornu psihoterapiju, rezultirale brzim i velikim smanjenjem simptoma depresije, pri čemu je većina sudionika pokazala poboljšanje, a polovica sudionika studije postigla remisiju kroz četverotjedno praćenje.
Ono što je zanimljivo, tvar psilocibin je ekstrahirana iz psihodeličnih, odnosno „magičnih gljiva“ koje se obilato koriste u nemedicinske svrhe. Drugim riječima, za rekreativno drogiranje i eksperimentiranje s halucinogenim stanjima i proširivanjem „vrata percepcije“ kako bi to rekao slavni pisac i zagovornik uzimanja psihodeličnih droga Aldous Huxley.


Ovo nije prvi put da u „Johns Hopkins Medicine“ eksperimentiraju psilocibinom. Prije četiri godine primijenili su ga kod ljudi koji su imali akutne napade anksioznosti kad su se suočavali s teškim dijagnozama raka. I tada se psilobicin pokazao terapijski uspješnim.


“Razina efekta koje smo vidjeli kod uporabe psilobicina  je otprilike četiri puta snažnija nego kod kliničkih ispitivanja s postojećim antidepresivima na tržištu, kazao je Alan Davis, profesor psihijatrije i bihevioralnih znanosti na školi medicine Johns Hopkins sveučilišta. “Kažem to jer kod drugih antidepresiva trebaju proći tjedni ili mjeseci da bi došlo do nekog efekta, a često je to praćeno negativnim nuspojavama. Ovi rezultati bi moglo značiti veliki zaokret ako se potvrde u dvostrukom slijepom placebo istraživanju.“ U ovom slučaju istraživanje je provedeno na 24 pacijenta koji su podvrgnuti dvama peterosatnim tretmanima psilobicinom. Prosječna starost pacijenata je bila 39 godina, njih 16 bile su žene i svi su imali dugotrajnu depresiju sa stalnim simptomima najmanje dvije godine prije početka studije.


Ima više različitih depresivnih poremećaja i istraživače je začudilo da su na psilobicin svi reagirali dobro, odnosno da je tretman imao pozitivnih efekata, što kod tradicionalnih antidepresiva nije slučaj.