Nedavna otkrića

Iz solanina krumpira otkriven novi antibiotik učinkovit protiv rezistentnih gljivica i bakterija

Šarlota Brnčić

Foto Pexels

Foto Pexels

Otpornost na antibiotike svjetski je problem. Znanstvenici u potrazi za novim učinkovitim spojevima.Rastuća prijetnja antimikrobne rezistencije navela je istraživače na potragu za novim spojevima sposobnim za borbu protiv patogenih bakterija i gljivica.


Iz tog razloga, multinacionalni tim istraživača i mikrobiologa sa Sveučilišta u Cambridgeu i Consejo Superior de Investigaciones Científicas u Granadi, došao je do otkrića novog antibiotika i antimikotika izvedenog iz molekule solanimicina.


Prema istraživačima, solanimicin djeluje protiv širokog spektra gljivica za koje se zna da zaraze i pustoše poljoprivredne usjeve.
U laboratorijskim istraživanjima spoj je također djelovao protiv Candide albicans, gljivice koja se prirodno pojavljuje u tijelu i može uzrokovati opasne infekcije.


Rezultati sugeriraju da bi solanimicin i srodni spojevi mogli biti korisni i u poljoprivrednim i u kliničkim uvjetima.


Patogena krumpirova bakterija Dickeya solani, koja proizvodi solanimicin, prvi je put identificirana prije više od 15 godina, a istraživači su počeli proučavati njezin antibiotski potencijal prije desetak godina.


Solanimicin nije prvi antibiotik koji je mikrob otkrio: u prethodnom radu, istraživači su otkrili da D. solani proizvodi antibiotik nazvan oocidin A , koji je vrlo aktivan protiv više gljivičnih biljnih patogena.


Istraživači su otkrili da kiseli pH okoliš, poput onog u krumpiru, također aktivira klaster gena solanimicina u inteligentnom zaštitnom mehanizmu.


Istraživači su počeli surađivati ​​s nekoliko kemičara, s ciljem da mogu naučiti više o molekularnoj strukturi solanimicina i bolje razumjeti kako djeluje.


Budući koraci usmjereni su na pokušaj korištenja ovog antibiotika i antifungika za zaštitu bilja.


Istraživački tim ovo otkriće vidi kao ohrabrujući znak da se biljni patogeni, poput D. solani, mogu potaknuti na proizvodnju spojeva koji se mogu koristiti protiv biljnih i ljudskih bolesti.