Prilika za razvoj

Hrvatska potpisala sporazum o suradnji s Europskom svemirskom agencijom

Hina

Blaženka Divjak i Frederic Nordlund / Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Blaženka Divjak i Frederic Nordlund / Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Za ESA radi oko 2200 djelatnika iz svih država članica, uključuju znanstvenike, inženjere, stručnjake informacijske tehnologije i administrativno osoblje. ESA-in proračun za 2017. godinu iznosio je 5,75 milijardi euraSporazum između hrvatske Vlade i Europske svemirske agencije (ESA) o suradnji u mirnodopske svrhe potpisan je u ponedjeljak u Ministarstvu znanosti i obrazovanja u nazočnosti predstavnika domaćih znanstvenih i gospodarskih tijela i institucija.


Potpisnici, ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak i voditelj Ureda za međunarodnu suradnju ESA Frédéric Nordlund, kao i predstavnica Hrvatske gospodarske komore Tajana Kesić Šapić, naglasili su širinu suradnje i njezinu ekonomsku stranu.


Sporazum će ubrzati umrežavanje hrvatskih znanstvenika i gospodarstva u Europi, razvoj područja od meteorologije i zaštite okoliša do satelitske navigacije i robotike, kazala je ministrica Divjak te izrazila nadu da će sporazum potpisan na dan rođenja Nikole Kopernika donijeti »kopernikanski obrat u odnosu znanosti i gospodarstva«.Današnji sporazum, kazala je, bio je dugo na čekanju i značit će podršku STEM području koje je u fokusu interesa Ministarstva.

Kesić Šapić je istaknula da je sporazum prilika za snažniji razvoj na tom području jer ESA 90 posto ugovora ostvaruje s europskim tvrtkama, u lancu je 550 dobavljača iz 24 zemlje, a interes za suradnjom pokazale su brojne hrvatske tvrtke.
Nordlund je izrazio zadovoljstvo potpisivanjem ugovora kazavši kako je Hrvatska već članica europske svemirske obitelji jer je sudjelovala u donošenju odluka u projektima kao što su Galileo i Kopernik, a ovim sporazumom ostvaruje jaču suradnju sa članicama ESA-e.


ESA je međunarodna organizacija s 22 države članice: Austrija, Belgija, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Njemačka, Grčka, Mađarska, Irska, Italija, Luksemburg, Nizozemska, Norveška, Poljska, Portugal, Rumunjska, Španjolska, Švicarska i Ujedinjeno Kraljevstvo. Slovenija je pridruženi član. Kanada sudjeluje u nekim projektima u okviru sporazuma o suradnji. Bugarska, Cipar, Malta, Latvija, Litva, Slovačka i Hrvatska imaju sporazume o suradnji s ESA.


Za ESA radi oko 2200 djelatnika iz svih država članica, uključuju znanstvenike, inženjere, stručnjake informacijske tehnologije i administrativno osoblje. ESA-in proračun za 2017. godinu iznosio je 5,75 milijardi eura.


ESA ulaže u svaku državu članicu kroz industrijske ugovore za svemirske programe, a njihov iznos je manje ili više ekvivalentan doprinosu svake zemlje, ističe se na mrežnoj stranici ESA.