Svečana sjednica

Fakultet dentalne medicine proslavio svoj dan, najavili novi stručni studij dentalne tehnike

Ingrid Šestan Kučić

Foto Mateo Levak

Foto Mateo Levak

Uvjet za upis je i minimalno jedna godina rada u dentalnom laboratoriju te položen propisan državni ispit za dentalne tehničareFakultet dentalne medicine institucija je visokog obrazovanja koja svojim pristupom temeljenom na znanju, izvrsnosti i inovativnosti u obrazovanju, istraživanju i učenju doprinosi znanosti i obrazovanju u području biomedicine i zdravstva.


U obrazovnom smislu nastojimo biti prepoznatljiva i konkurentna visokoškolska ustanova prilagođena zahtjevima tržišta, s jasnom strategijom razvoja temeljenog na ishodima učenja s ciljem stjecanja znanja i vještina.


Fakultet kontinuirano bilježi veliki interes studenata, visoku zapošljivost, veliki javnozdravstveni značaj i izvrsne mogućnosti razvoja nastavne djelatnosti unutar internacionalizacije studija – poručila je na svečanoj sjednici Fakultetskog vijeća Fakulteta dentalne medicine, prof. dr. Sonja Pezelj Ribarić.

Dodajući da je prošla godina za Fakultet bila izuzetno značajna kazala je da je obilježeno 50 godina studija dentalne medicine, kao i 20 godina studentske udruge, a riječ je i o godini koja je bila bogata izvanfakultetskim nagradama.


Pet godina djelovanja


Prošlu godinu je obilježila i reakreditacija, a dobivene su visoke ocjene. Današnjom sjednicom Fakultet je obilježio pet godina djelovanja, a dekanica je najavila veliki izazov za tu ustanovu, jer dobivena je dopusnica za izvođenje prijediplomskog stručnog studija dentalna tehnika.– Čeka nas pokretanje tog studijskog programa. za upis na taj studij potrebno je imati završeno srednjoškolsko obrazovanje, a vrednovat će se ocjene iz predmeta kemija, biologija i fizika te državna matura.


Uvjet za upis je i minimalno jedna godina rada u dentalnom laboratoriju te položen propisan državni ispit za dentalne tehničare koji omogućuje samostalan rad.


Također, kandidati moraju biti zaposleni u dentalnom laboratoriju, a upisna kvota bit će 15 studenata. Ovime Fakultet dentalne medicine obuhvaća sve dijelove dentalne struke.


S postojećim studijem dentalne medicine, kao i dentalne higijene te s novim studijem stvara se moderno učilište po ugledu na najrazvijenija svjetska sveučilišta. Kontinuirano usavršavanje i izvrsnost moraju biti temelj fakulteta, kazala je prof. dr. Pezelj Ribarić.Dobra odluka za dentalnu struku


Čestitajući Dan fakulteta prorektorica za digitalizaciju i razvoj Sveučilišta u Rijeci, prof. dr. Senka Maćešić naglasila je veliku tradiciju znanja i stručnosti studija dentalne medicine, dok je dekan Medicinskog fakulteta prof. dr. Goran Hauser osnivanje Fakulteta ocijenio dobrom odlukom za dentalnu struku, dok se ravnatelj KBC-a Rijeka, prof. dr. Alen Ružić osvrnuo na suradnju s Fakultetom kroz Kliniku dentalne medicine ustvrdivši da će skoro preseljenje u novu bolnicu na Sušaku omogućiti značajan iskorak i za Kliniku dentalne medicine i za Fakultet.Predstavnica mentora stručnih baza Fakulteta Laura Foško Glavaš naglasila je cijenjenost stručnih tečajeva fakulteta među praktičarima, dok se predstavnica umirovljenih profesora prof.dr. Marica Šimunović-Šoškić prisjetila razvoja studija i otvaranje Fakulteta.