Istraživanje na 32 tisuće pacijenata

Cjepiva su učinkovita i protiv Delta soja. Ali jedno ozbiljno zaostaje u zaštiti od ozbiljnih posljedica zaraze

T.I.

Foto: Reuters

Foto: Reuters

Najsigurnijim izborom protiv Delta varijante pokazalo se cjepivo Moderne koje je u 95 slučajeva učinkovito u prevenciji hospitalizacije nakon zaraze virusomNakon što je VISION Network državnog američkog Centra za kontrolu bolesti i prevenciju analizirao više od 32.000 medicinskih procjena stanja pacijenata iz devet država tijekom lipnja, srpnja i kolovoza 2021. godine, kada je varijanta Delta postala dominantni soj, struka više nema sumnje: cjepiva protiv korona virusa  učinkovita su u sprječavanju hospitalizacija i posjeta hitnoj službi uzrokovanih Delta varijantom virusa.


Malo preciznije, u studiji stoji da necijepljene osobe imaju 5-7 puta veću vjerojatnost da će trebati hitnu njegu ili hospitalizaciju, što je slično rezultatima i prije pojave Delta varijante.


“Ovi podaci iz stvarnog svijeta pokazuju da cjepiva ostaju vrlo učinkovita u smanjenju hospitalizacija povezanih s COVID-19 zarazom  i posjeta hitnoj službi, čak i u prisutnosti nove varijante virusa. Toplo preporučujemo cijepljenje svima koji ispunjavaju uvjete kako bi smanjili broj ozbiljnih posljedica i rasteretili zdravstveni sustav” – rekao je za SciTech Daily autor studije, dr. sc. Shaun Grannis, zamjenik predsjednika Instituta Regenstrief za podatke i analitiku i profesor medicine na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Indiana.
Očekivani rezultati studije prati vrlo zanimljiva raščlamba po pojedinim cjepivima. Naime, ovdje je potvrđena velika razlika u učinkovitosti i čini se da je u situaciji dominacije Delta varijante najbolje zaobići Johnson & Johnson. Analiza je pokazala da je ovo američko cjepivo tek 60 posto učinkovito kad su u pitanju hospitalizacije, što je bitno manje od Pfizer cjepiva koje je u 80 posto slučajeva sprječava hospitalizaciju. Najsigurnijim izborom protiv Delta varijante pokazalo se cjepivo Moderne koje je u 95 slučajeva učinkovito u prevenciji hospitalizacije nakon zaraze virusom.


Studija je također otkrila da je učinkovitost cjepiva niža za osobe od 75 godina i starije. U prethodnim istraživanjima taj fenomen nije primijećen.  Stručnjaci procjenjuju da to može biti posljedica niza čimbenika, uključujući i činjenicu da su se najstariji u SAD-u cijepili prvi, pa je djelovanje cjepiva oslabilo, odnosno da se razina antitijela smanjila.


“Unatoč razlikama u učinkovitosti, cjepiva i dalje nude mnogo veću zaštitu nego da se uopće ne cijepite. Velika većina hospitalizacija i smrti od COVID -a i dalje su među necijepljenim osobama. Cjepiva protiv COVID-19 moćni su alati za borbu protiv pandemije” – zaključuje dr. Shaun Grannis.