Eksponencijalni rast

Broj dijagnoza autizma skočio skoro 800 posto u Velikoj Britaniji u zadnjih 20 godina. Znanstvenici kažu da je razlog prozaičan

T.I.

Foto: iStock

Foto: iStock

Nije toliko riječ o vanjskim utjecajima koji doprinose razvoju autizma koliko povećanju svijesti o autizmu, odnosno sve boljeg prepoznavanja tog stanjaPrema znanstvenom istraživanju objavljenom u časopisu Journal of Child Psychology and Psychiatry, u Velikoj Britaniji je broj dijagnosticiranih slučajeva autizma poskočio za prilično nevjerojatnih 787 posto u posljednja dva desetljeća.


Metoda je bila vrlo jednostavna, ali mukotrpna, istraživači su uspoređivali učestalost broja dijagnoza u kartonima pacijenata bilježenih kod liječnika opće prakse, njih preko devet milijuna.


Zaključak zašto je došlo do ovolikog skoka dokazanih slučajeva autizma je prilično zanimljiv i prozaičan. Naime, po istraživačima,  nije toliko riječ o vanjskim utjecajima koji doprinose razvoju autizma koliko povećanju svijesti o autizmu, odnosno sve boljeg prepoznavanja tog stanja. U tu pretpostavku uklapa se činjenica da je eksponencijalni rast broja slučajeva između 1998. i 2018. godine bio najveći kod ženskih osoba negoli muških, kao i nagli porast dijagnoza kod odraslih osoba.
“Budući da zapravo ne postoji uvjerljiv razlog zašto bi se autizam trebao više povećavati kod odraslih i žena, naše istraživanje sugerira da je promjena vjerojatno posljedica povećane identifikacije, a ne više ljudi s neurorazvojnim poremećajima samih po sebi“ – piše glavna autorica Ginny Russell sa Sveučilišta Exeter.


Napominje da se definicija onoga što čini autizam promijenila s vremenom, a odrasli prije 20 godina nisu uzimani u obzir kao netko tko ima autizam, ako im već nije dijagnosticiran u djetinjstvu. No djelovanje udruga posvećenih autizmu i bolja medijska pokrivenost o ovom problemu, u kombinaciji s promjenom politike, dovele su do bolje informiranosti i više centara za procjenu za odrasle, djevojke i žene.


„Posljedično, potražnja za dijagnozom nikada nije bila veća. ” – zaključuje Ginny Russell.


Isto tako, povećanom broju dijagnoza treba pripisati i drugačije gledanje na bolest, destigmatizaciju, rast broja grupa za potporu, kao i institucionalna pomoć. Prije su roditelji izbjegavali koliko god su mogle da im dijete ne dobije „etiketu“ autističnog, ali to se zadnjih godina ubrzano mijenja i broj zahtjeva za dijagnosticiranjem raste. Slično je i s djevojčicama, odnosno ženama jer je autizam dugo smatran ekskluzivno „muškim“ poremećajem. Sad se i to mijenja, pa raste i broj dijagnoza autizma u djevojčica i žena.