Fermijev paradoks

Astronomi različitih mišljenja: “Vanzemaljci nas gledaju jednako kako mi gledamo životinje u zoološkom vrtu!”

Portal Novilist.hr

FOTO/Pixabay

FOTO/Pixabay

Stručnjaci iz cijelog svijeta predstavili su u Parizu neke od svojih teorija o životu drugih bića u svemiruAstronomi iz čitavog svijeta ovih su se dana sastali u Parizu zbog diskusije oko potrage za životima izvan našeg planeta. Neki od znanstvenika su predstavili svoja jedinstvena mišljenja i opažanja o tome gdje su izvanzemaljci i kolika je mogućnost da ih ikada zapravo upoznamo.


“Prijašnja iskustva nam pokazuju da je upoznavanje dviju civilizacija užasno opasno za obje skupine. Poznavajući to, civilizirani vanzemaljci neće pokušavati s nama ostvariti komunikaciju.”, objasnila je astrofizičarka Danielle Briot, a prenosi The Sun.


Mnogi znanstvenici već desetljećima upozoravaju da nas visoko inteligentni vanzemaljci gledaju iz svemira. “Možda nas promatraju na način na koji mi promatramo životinje u zoološkim vrtovima”, rekao je Douglas Vakoch, predsjednik neprofitne organizacije METI kojoj je cilj poslati poruku izvanzemaljcima. 
Glede načina na koji možemo stupiti s njima u kontakt, Douglas smatra da je moguće poslati im nekakav signal naše inteligencije. Takva reakcija bi ih mogla usmjeriti da probaju stupiti u kontakt s ljudima. Spomenuti način komuniciranja bi bio jednostavniji nego da sami “putujemo kroz svemir i tražimo izvanzemaljce”. 


“Odemo li u zoološki i iznenada se zebra okrene prema nama, pogleda nas u oči i krene recitirati seriju prirodnih brojeva, to bi ostvarilo radikalno drugačiju vezu između nas i zebri. Osjećali bi potrebu da odgovorimo. Isto možemo i mi napraviti s izvanzemaljcima, slanjem snažnih, namjernih i informativnih radio signala najbližim zvijezdama”, objašnjava Douglas za The Sun.


Njegov prijedlog nije novost jer znanstvenici već desetljećima šalju signale u svemir. Do sada nema službeno zabilježenih odgovora i većina znanstvenika misli da izvanzemaljci niti ne postoje. Ovaj se fenomenom zapravo naziva Fermijev paradoks, koji je naziv dobio prema nobelovcu Enricu Fermiju. On je 1950. godine postavio pitanje: “Ako su vanzemaljci svakodnevica zašto nismo uspostavili kontakt s njima?” 


“Čini se da vanzemaljci nameću ‘svemirsku karantenu’ jer shvaćaju da bi bilo vrlo kulturološki teško za nas da naučimo nešto o njima. Kognitivna evolucija na Zemlji pokazuje slučajnosti, ali dok se paralelno prati, prikazuje lako predvidljiv smjer”, izjavljuje Jean – Pierre Rospars, počasni direktor istraživanja na Nacionalnom institutu u Parizu. 


Moguće je i da život drugih svemirskih bića izgleda vrlo drugačije od čovječanstva. Uzrok tome je evolucija vrsta koja čak i na Zemlji može biti potpuno različita, a kamoli ne na nekom drugom planetu.


“Okruženje na drugom planetu bi nametnulo svoja, vlastita pravila. Nema trendova u biološkoj evoluciji. Veliki raspon različitih morfologija promatranih na Zemlji, svako egzobiološko nagađanje čini nevjerojatnim, barem za složeni život”, rekao je paleontolog Jean-Sébastian Steyer.