Sigurnije maske

Američki znanstvenici pronašli rješenje kako napraviti masku koja dodatno smanjuje rizik od zaraze korona virusom

P. N.

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Iako maske blokiraju ili preusmjeravaju izdahnute respiratorne kapljice, mnoge kapljice s virusom ipak pobjegnu. Osim ako se kemijski ne modificirajuDo sada bi nam svima to trebalo biti jasno, maske u pandemiji koronavirusa obilježenoj s mnogo asimptomatičnih slučajeva nosimo prije svega da bi zaštitili sve oko sebe, pa onda i same sebe.


S tim na umu, znanstvenici s Northwestern sveučilišta u Illinoisu razvili su koncept koji jamči veću sigurnost da virus neće proći kroz masku, javlja Scitechdaily. U svom istraživanju utvrdili su da medicinske maske koje nosi većina ljudi takve kakve jesu dobro ispunjavaju svoju funkciju, ali ipak ne zadržavaju sve čestice virusa. Ideja koja je dobila potporu za realizaciju od Nacionalne znanstvene fondacije (NSF) sastoji se u tome da se na maske doda sloj za ljude neopasnog kemijskog materijala koji će prilikom izdaha eliminirati virus prilikom mogućeg izlaska kroz masku.


Iako maske blokiraju ili preusmjeravaju izdahnute respiratorne kapljice, mnoge kapljice s virusom ipak pobjegnu. Odatle kapljice krcate virusom mogu zaraziti drugu osobu izravno ili pasti na površine kako bi neizravno zarazile druge. Tim Jiaxinga Huanga, profesora znanosti o materijalima na Northwestern sveučilištu postavio je pred sebe cilj modificirati masku tako da se kapljice koje prođu kemijski izmjene koje će pak detronizirati virus.
Da bi to postigao, profesor Huang je tražio načina dizajnirati tkaninu maske koja ne bi otežala disanje, koja može zadržati molekularna antivirusna sredstva kao što su kiseline i metalni ioni, a koja istovremeno ne sadrže hlapljive kemikalije ili lako odvojive materijale koje bi korisnik mogao udahnuti.


Nakon više eksperimenata, Huang i njegov tim odabrali su dvije dobro poznate antivirusne kemikalije: fosfornu kiselinu i bakrenu sol. Te su kemikalije bile prihvatljive jer niti jedna niti druga ne mogu ispariti, a zatim potencijalno udahnuti. I jedno i drugo stvara lokalno kemijsko okruženje nepovoljno za viruse.


“Strukture virusa zapravo su vrlo osjetljive i krhke“ – kaže profesor Huang. “Ako bilo koji dio virusa bude kompromitiran ili oštećen, tada gubi sposobnost zaraze.”


Istraživanje je sprovedeno u laboratoriju Northwestern sveučilišta tijekom lockdowna u prvom valu pandemije i profesor Huang se nada da bi njihovo rješenje kemijski obogaćenih maski opasnih za viruse i neopasnih za ljude moglo naći dugoročno primjenu u praksi.