TSSE

Znanstvenici otkrivaju novu metodu desalinizacije: “Učinkovita je i održiva”

Portal Novilist.hr

FOTO/Pixabay

FOTO/Pixabay

TSSE ili metoda ekstrakcije temperaturnim otapalom, novost je inženjera sa Sveučilišta Columbija u SAD-u.Voda proizvedena u naftnoj i plinskoj industriji sadrži više otopljenih soli od oceanske vode i postaje sve veća briga za okoliš. Znanstvenici otkrivaju novi način zbrinjavanja takve vode.


Ove hipersalinske slane vode mogu zagaditi resurse pitke vode od kojih ovise zajednice. Ali tim inženjera sa Sveučilišta Columbia u SAD-u kaže da su razvili radikalno novi pristup desaliniziranju.


Metoda poznata kao “ekstrakcija temperaturnim otapalom” (TSSE), uključuje miješanje hipersalinskog rasola s aminskim otapalom, prenosi Sky News.
Znanstvenici kažu da metoda može desalinizirati vrlo velike salinitete, do sedam puta više koncentracije morske vode.


To je više nego metoda koja se trenutno koristi za desalinizaciju morske vode, poznata kao reverzna osmoza, a može se postići i metoda isparavanja vode.


Metoda je objavljena u znanstvenom časopisu Environmental Science & Technology Letters.


Nakon što se pomiješa u slanoj vodi, otapalo  (koje je manje gusto) podiže se na vrh slane vode.


Mješavina se zatim stavi u kupku na sobnoj temperaturi da bi se dovršila ekstrakcija vode – nakon toga se otapalo dekantira iz smjese.


Kupka s toplom vodom osigurava temperaturnu promjenu koja uklanja obrađenu vodu iz otapala – jer je otapalo manje sposobno zadržati vodu na višim temperaturama.


Kada otapalo otpušta vodu, ona tone na dno boce odakle se može sakupiti.


Asistent Ngai Yin Yip, koji je objavio rad, kaže: “Mislio sam da bi ekstrakcija otapala mogla biti dobar alternativni pristup desalinizaciji koji se radikalno razlikuje od konvencionalnih metoda jer je membranski manji i ne temelji se na promjeni faze isparavanja“, prenosi Sky News.


Dodaje i da njihovi rezultatu pokazuju da je TSSE „učinkovita, precizna, skalabilna i održiva.”


Najvažnije je da metodu otapala pokreće niskotemperaturna toplina, ispod 70 ° C. To znači da je daleko manje energetski intenzivna za korištenje, te može ukloniti do 98,4 posto soli i oporaviti velike količine vode.


“Mislimo da će TSSE biti transformacijska metoda za industriju vode”, dodaje Yip.


“Može zamijeniti prevladavajuću praksu skupe destilacije za desalinizaciju i riješiti više slanosti koje reverzna osmoza ne može podnijeti. Možemo riješiti  probleme zagađenja iz slanica i stvoriti čistije i korisnije vode za naš planet.”, zaključuje za Sky News.