Potpisali ugovore

Zaklada FIPRO odobrila po 50.000 kuna aplikaciji za sviranje klavira i pametnoj narukvici

Ingrid Šestan Kučić

Foto Zaklada FIPRO

Foto Zaklada FIPRO

Zaklada FIPRO potpisala je ugovore s dva nova poduzetnikaZaklada FIPRO u suradnji s Gradom Rijeka nastavlja podupirati inovativno poduzetništvo te je osigurala novih 100 tisuća kuna za poduzetnike, a potpisana su dva nova ugovora o sufinanciranju inovativnih projekata s poduzetnicima.


Riječ je o ugovorima koji se realiziraju kroz mjeru Sufinanciranje razvoja komercijalizacije inovativnog proizvoda ili usluga te je time, a iz ove mjere preko Zaklade je, od 2017. godine do danas ukupno dvanaest poduzetnika primilo bespovratna sredstva u iznosu od 560 tisuća kuna.


Na posljednji javni poziv za podnošenje prijava za dodjelu nepovratnih subvencija Zaklada je zaprimila šest prijava, a sredstva su dodijeljena dvjema najbolje rangiranim prijavama, svakoj po 50 tisuća kuna.
Riječ je o Nomi music app prototipu, odnosno prototipu inovativne aplikacije za učenje sviranja klavira i osnova teorije glazbe za djecu od četiri do sedam godina čiji je prijavitelj Nomi sistem d. o. o., te o narukvici SunWaves prijavitelja LITTUS j. d. o. o.


Radi se o nosivom tehnološkom gadgetu u obliku narukvice i pratećoj mobilnoj aplikaciji za mjerenje izloženosti UV sunčevim zrakama.


Vlasnica poduzeća Nomi sistem d.o.o., Ana Dražul, istaknula je da će dobiveno financiranje iz Zaklade značajno ubrzati provedbu aktivnosti na razvoju Nomi aplikacije pa bi to moglo dovesti i do njenog ranijeg izlaska na tržište.


– Isto tako, smanjit će se financijsko opterećenje poduzeća Nomi sistem d.o.o. koje još uvijek ulaže znatna sredstva u razvoj. Velika nam je čast da smo prepoznati od strane Grada Rijeke i Zaklade među ostalim prijavama, istaknula je Dražul.


I vlasnica poduzeća Littus j.d.o.o., Manda Švabić Kolacio, najavila je da će se dobivena sredstva iskoristiti za daljnji razvoj narukvice SunWaves.


– Korisnici će, temeljem UV i foto senzora te softvera u kojem će biti uneseni važni elementi za zdravlje i podaci o korisniku, dobivati preporuke za nanošenje kreme za sunčanje, sklanjanje od sunca i drugo i to u stvarnom vremenu.


Dobivena sredstva ćemo uložiti u ispitivanje i odabir odgovarajućih senzora na narukvici, izradom softvera i optimizacijom i testiranjem svih komponenti.


Financijska pomoć u ovoj fazi ubrzat će razvoj projekta i time povećati šanse za komercijalni uspjeh u narednom periodu, kazala je Švabić Kolacio.


Upravitelj Zaklade, Boris Golob, najavio je da se suradnja s Gradom Rijekom nastavlja i ove godine te je najavio novu objavu poziva koji će biti otvoren do 10. ožujka.