Prodaja Twittera

Uprava Twittera dopustila Elonu Musku pristup svim objavama nakon što je zaprijetio da će odustati od kupnje

T.I.

Foto: James Duncan Davidson

Foto: James Duncan Davidson

Ako Elon Musk dokaže da je spam i lažnih profila na Twitteru više od 5 posto to bi moglo dovesti do smanjivanja ugovorne cijeneNakon što je Elon Musk priprijetio da će odustati od kupnje Twittera jer je je upravni odbor odbio njegov zahtjev da mu pruže podatke o „spam“ i lažnim računima na Twitteru što bi po njima značilo „materijalnu povredu“ dogovora o prodaji, čini se da su promijenili kurs.


Kako piše Washington Post po neimenovanom izvoru iz tvrtke, upravni odbor tvrtke redifinirao je svoj stav do razine da je sad „njihovo stajalište usklađeno s Muskovim“. U prijevodu to znači da će u želji da zaključi prodaju tešku 44 milijarde dolara uprava Twittera Musku i njegovom timu ponuditi već ovaj tjedan puni pristup podacima s društvene mreže, što uključuje i preko 500 milijuna plus tweetova objavljenih dnevno.


Odbijanje se temeljilo na tvrdnji uprave Twittera da se iza samo 5 posto dnevnih korisnika Twittera kriju lažni računi, no najbogatiji čovjek na svijetu htio je to provjeriti.Koji je Muskov motiv? Ukratko, iako Musk ima veliku želju kupiti svoju omiljenu društvenu mrežu i ima gotovo neograničene financijske resurse, želi smanjiti cijenu koliko god može. Ako dokaže da je spam i lažnih profila na Twitteru više od 5 posto to bi moglo dovesti do smanjivanja ugovorne cijene. Ako se i u tom slučaju Musk ipak odluči da ne kupi kompaniju, mogao bi se provući da ne plati milijardu dolara odštete zbog odustajanja od ugovora jer će moći dokazati da ga je upravni odbor lagao oko stvarne vrijednosti kompanije, odnosno lažnim brojem korisnika napumpavao njenu vrijednost.


Da tu ima nešto sugeriraju i podaci nezavisnih analitičko-podatkovnih tvrtki poput GlobalData prema čijoj studiji su oko 10 posto svih aktivnih korisnika zapravo lažni profili preko kojih se objavljuju spamovi, to jest neželjena pošta.