Tehnološka strana Olimpijskih igara

Upoznajte Toyotin robot CUE koji pogađa koš s bilo koje pozicije na košarkaškom terenu

T.I.

Foto: FIBA/Twitter

Foto: FIBA/Twitter

Na poluvremenu košarkaške utakmice između SAD-a i Francuske na teren je izašao CUE, 208 centimetara visoki Toyotin robot sposoban pogađati iz svih pozicija na terenu, naravno uz navođenje od strane čovjekaTeško da itko na svijetu može napraviti tehnološki spektakl kao što to mogu Japanci, narod koji se zahvaljujući svojim konstantnim inovacijama često čini godinama ispred ostatka svijeta, a Olimpijske igre u Tokiju savršena su platforma za demonstraciju široj publici.


Već na samoj ceremoniji otvaranja organizatori su bez daha ostavili sve prisutne i gledatelje ispred malih ekrana performansom u kojem je je flota od 1824 drona formirala logo samih Igara, nakon čega se transformirala u sferični oblik, oponašajući naš planet s jasno istaknutim kontinentima i oceanima. A teško da je itko ostao imun na savršenu preciznost maskiranih izvođača čiji je zadatak bio prezentirati 50 olimpijskih sportova pomoću piktograma.

No, Japanci nisu tu stali. Na poluvremenu košarkaške utakmice između SAD-a i Francuske na teren je izašao CUE, 208 centimetara visoki Toyotin robot sposoban pogađati iz svih pozicija na terenu, naravno uz navođenje od strane čovjeka. Nakon što je prvo zagrijao ruku s linije slobodnih bacanja, robot je pogodio tricu, a zatim se ležerno pomaknuo sve do centra terena i još jednom uspješno ubacio loptu kroz obruč.


Kako izvještava Hypebeast, radi se o robotu CUE linije koji je prvotno razvijen 2018. godine, a treći iz serije, CUE3 se 2019. godine upisao u Guinnessovu knjigu rekorda pogodivši 2020 slobodnih bacanja zaredom u šest i pol sati. Naravno, brojka od 2020 slobodnih bacanja je izabrana u čast Olimpijskih igara.


CUE koristi tehnologiju 3D mapiranja i algoritme kako bi pogodio gotovo svaki šut, a još nije poznato koja se točno verzija pojavila tijekom poluvremena u Tokyju, ali očito da je znatno naprednija u odnosu na prijašnje koje su bile pričvršćene za platformu dok se u nedjelju robot kretao koristeći kotače postavljene direktno na donje ekstremitete. Također, zadnji model je nosio dres s brojem 93, dok je ovaj u Tokyju imao broj 95 pa je logično za pretpostaviti kako se radi o CUE5 verziji. S njim se inženjeri Toyote očito napravili lakši dio posla. Naime, prije dvije godine jedan od njih je rekao da će im trebati još oko 20 godina rada da robot koji sada ubacuje koševe “usvoji” druge košarkaške vještine poput trčanja, driblanja ili zakucavanja.


Istina, CUE još uvijek nema oku ugodan izbačaj lopte, a nije sposoban niti driblati, niti skakati, no zato je efikasan, za razliku od momčadi Gregga Popovicha koja protiv Francuza definitivno nije imala svoj najbolji dan. Nedjeljni poraz Amerikanaca bio je prvi na Olimpijskim igrama od 2004. godine.