Skriveni mikrofon

Ugradili skrivene mikrofone u sigurnosni sustav, pa “zaboravili” obavijestiti kupce o tome

Portal Novilist.hr

Google se ispričao nakon što se saznalo da njihov sigurnosni sustav ima tajni mikrofon za kojeg kupci nisu znali. Iz Googlea izjavljuju da su “zaboravili” spomenuti skriveni mikrofon u Nest Secure sustavu kućnog alarma. Izjavili su da su jednostavno “zaboravili” objaviti postojanje mikrofona, javlja britanski The Sun. 


Skandal je započeo kad je Google najavio da će dodati ugrađenu podršku Google Assistanta i tipkovnicu. Nest Secure je omogućavao korisnicima kontrolu kućnih alarma iz središta, a dodatak Google Assistanta dozvoljavao je usmenu kontrolu sustava. 


No, Google je zaboravio spomenuti da alarmi imaju ugrađen “skriveni” mikrofon, kad su se počeli prodavati 2017. godine. U opisu u i sastavu proizvoda, mikrofon se nigdje ne spominje. To znači da netko tko je kupio sustav čim je isti izašao na tržište, više od godinu dana ne zna da u vlastitom domu ima skriveni mikrofon. 
“Mikforon nikad nije trebao biti tajna i trebao se naći na listi tehničkih specifikacija. Sigurnosni sustavi često koriste mikrofone za dodatne mogućnosti koje se oslanjaju na zvučne signale. Uvrstili smo mikrofon u sustav da bi potencijalno mogli ponuditi dodatne mogućnosti u budućnostima. Jedna od takvih je primjerice, sposobnost detektiranja slomljenog stakla”, stoji u izjavi Googla za The Sun. 


Dodaju i da mikrofon nije bio uključen, a aktivirat će se jedino kad ga korisnici sami uključe. Nakon što je portal Insider prvi objavio o problemu skrivenih mikrofona, oni su se na kraju našli na listi opisa proizvoda. Ta činjenica ne umanjuje zabrinutost ljudi koji su kupili proizvod, te koji brinu o tome je li istina da mikrofon zaista nije bio uključen.